Rottemeren

De Rottemeren is een uitgestrekt plassengebied aan de rand van Rotterdam, Lansingerland, Zuidplas en Zoetermeer. De meren zijn aan elkaar verbonden door de plezierrivier de Rotte. In en rond de meren zijn vele recreatiemogelijkheden. Van het huren van een bootje, tot lekker zwemmen of juist een fiets- of wandeltocht maken. Lees meer over de Rottemeren.

Activiteiten op/bij de Rottemeren

Horeca bij de Rottemeren

Omgeving Rottemeren

 • Aan de Zevenhuizense kant van de Rottemeren
  • Zevenhuizer Zoom
   Aan de rand van de Tweemanspolder en de Rotte ligt de Zevenhuizer Zoom. Vroeger lagen in Zevenhuizen zeven boerderijen, vandaar de naam. Het is één van de weinige gebieden in Zuid-Holland waar nog een eeuwenoud stukje veen bewaard is gebleven. Lees meer.
  • Zonnepont 't Verlaat
   Van april tot oktober vaart de Zonnepont 't Verlaat heen en weer tussen de Bleiswijkse Zoom en de Zevenhuizer Zoom. Een leuke manier om snel naar de overkant te komen tijdens een fietstochtje door recreatiegebied de Rottemeren. Het scheelt algauw een fiks aantal kilometers fietsen als je gebruik maakt van deze manier van oversteken. Bovendien een prachtige gelegenheid de omgeving eens vanaf het water te bekijken. Lees meer.
  • Rotte Kijker Willem-Alexanderbaan
  • Eendragtspolder
   De Eendragtspolder is een bijzonder gebied vanwege de unieke combinatie van waterberging, recreatie en de internationale roeibaan Willem-Alexander Baan. De Eendragtspolder zorgt ervoor dat mensen in de wijde omtrek droge voeten houden, want er kan 4 miljoen kubieke meter water tijdelijk worden opgeslagen als wateroverlast dreigt. Lees meer.
  • Eendrachtsmolen
   De Eendrachtsmolen is een grondzeiler bij het Zevenhuizer Verlaat tussen de Hennipsloot en de Rottemeren nabij Zevenhuizen ZH. De molen is in 1727 gebouwd als boezemmolen die het water uitsloeg van twee thans niet meer bestaande molengangen. Tegenwoordig kan de molen als waterververser voor de Rotte dienstdoen. Lees meer.
  • Zevenhuizense Verlaat
   De sluis het “Zevenhuizense Verlaat” (1740) ligt in de boezemkade van de Rotte en vormt een vaarwegverbinding tussen de Rottemeren en Hennipsloot. Lees meer.
  • Recreatiepark en -camping de Koornmolen
   Recreatiepark de Koornmolen bestaat uit een bungalowpark en een camping. Het ligt net buiten het gezellige dorp Zevenhuizen, tussen Gouda en Rotterdam in. Polderlandschap en grote steden wisselen elkaar af in dit gebied en dat maakt de Koornmolen op meerdere fronten uniek. Lees meer.
 • Aan de Bleiswijkse kant van de Rottemeren
  • Bleiswijkse Verlaat (aan de Bleiswijkse kant van de Rotte)
   Rijksmonument het Bleiswijkse Verlaat is een bijzonder monument. Deze sluis is helemaal uit hout opgebouwd. Hij ligt tussen de rivier de Rotte en de Lange Vaart, die loopt tot bij Bleiswijk. Houten portalen ofwel jukken, met regelmaat verdeeld over de hele lengte, zijn kenmerkend voor dit type sluis. Lees meer.
  • Rotte Kijker Bleiswijkse Verlaat (aan de Bleiswijkse kant van de Rotte)
   Dit kunstwerk is geïnspireerd is op het Bleiswijkse Verlaat. Je loopt als het ware het Verlaat omhoog, en maakt hiermee dezelfde beweging als het water. Ben je boven, dan focust je blik zich op de molens in de verte. Beneden kun je even zitten en kijken naar de natuur. Deze Rotte Kijker is hier geplaatst vanwege de viering van 750 jaar dam in de Rotte.
  • Bleiswijkse Zoom en -Fles
   Aan de oostkant van Bleiswijk liggen de Bleiswijkse Zoom en Bleiswijkse Fles. Het langgerekte gebied grenst aan de Rottemeren. Langs de westelijke oever van de Rottemeren is een variatie aan activiteiten voor dagrecreanten. Wie meer rust zoekt moet naar het zuidelijke deel van de Zoom. Hier liggen de meeste wandel-, fiets- en ruiterpaden met mooie doorkijkjes naar de Rotte. In het noorden boven Bleiswijk vormt de Bleiswijkse Fles de ‘groene’ verbinding tussen de Rottemeren en Zoetermeer. In de Fles kun je heerlijk skaten, wandelen en fietsen langs watervogels. Lees meer.
  • Ritme van Drie
  • Pekhuisbrug

Bereikbaarheid

De Rottemeren zijn niet bereikbaar met het Openbaar Vervoer. De dichtsbijzijnde haltes zijn altijd een stuk wandelen. Per fiets of te voet zijn de meren goed bereikbaar. Per auto kun je de Rottemeren via diverse kanten bereiken:

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account