Zevenhuizense Verlaat

Zevenhuizense Verlaat

De sluis het “Zevenhuizense Verlaat” (1740) ligt in de boezemkade van de Rotte en vormt een vaarwegverbinding tussen de Rottemeren (NAP -1,00 m) en Hennipsloot (NAP -2,15 m). De sluis heeft een schutlengte van 23,65 m en is 4,35 meter wijd. Over het benedenhoofd ligt een rolbrug waarvan de hoogte in gesloten stand KP -1,33 m is.

Van handelsvaart tot recreatievaart

Nadat omstreeks 1950 de handelsvaart tot stilstand kwam raakte de sluis in verval. In de periode 1965-1977 vonden een aantal restauratiewerkzaamheden plaats, waaronder die van de sluisdeuren. Tegenwoordig maakt de sluis onderdeel uit van de (recreatie)vaarroute van de Hollandse IJssel via de Ringvaart en de Rotte naar de Schie. Het Zevenhuizense Verlaat doet in tijden van droogte dienst om water in te laten vanuit de Rotteboezem naar de Ringvaartboezem. De sluis is in eigendom van Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard. De bediening van de sluis gebeurt door Botenverhuur van Vliet.

Renovatie

In 2008 onderging de sluis een complete renovatie aan zijn deuren en muren en aan de gedenksteen. De gedenksteen is gemaakt door Jan Bontenbal jr

Adres

Zevenhuizense Verlaat
Rottekade 2
2761 EA
Zevenhuizen

Locatie

Terug naar overzicht
Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account