De Rottemeren is een uitgestrekt plassengebied aan de rand van Rotterdam, Lansingerland, Zuidplas en Zoetermeer. De meren zijn aan elkaar verbonden door de plezierrivier de Rotte. In en rond de meren zijn vele recreatiemogelijkheden. Van het huren van een bootje, tot lekker zwemmen of juist een fiets- of wandeltocht maken.

De Rotte

Het eeuwenoude veenriviertje de Rotte is de ruggengraat van recreatiegebied de Rottemeren: een mozaïek van bossen en waterplassen aan de rand van Rotterdam. Daarnaast vormt de rivier de verbinding tussen de wijken Crooswijk en Noord in Rotterdam. De Rotte met haar speelse achtertuin en dynamische Rotterdamse binnenstad. Twee werelden die zijn verbonden door de kronkelende rivier de Rotte. Aan deze rivier is Rotterdam ontstaan en uitgegroeid tot één van de hipste steden van Europa. De Rotte heeft als naamgever van deze stad een rijke historie. De rivier kent levendige kades en groene natuuroevers. De plezierrivier kronkelt door dichtbevolkte, historische woonwijken én vormt het door groen omgeven recreatiegebied Rottemeren. De Rotte en de nabije omgeving kent vermaak, inspanning, rust en inspiratie. Maar bovenal biedt de plezierrivier en haar omgeving je een plek om je thuis te voelen. Een plek waar je leeft, lacht, ontdekt en geniet! En dat binnen handbereik, want je zult verbaasd zijn hoe dicht bij huis je zoveel plezier kunt beleven op het water en in de natuur.

De Rottemeren

De Rottemeren is onderdeel van plezierrivier de Rotte. Het is een stelsel van verbredingen van de rivier. Ze liggen op de grens van de gemeenten Zuidplas en Lansingerland, tussen de A12 in het noorden, Zevenhuizen in het oosten Oud Verlaat in het zuiden en Bleiswijk in het westen. Sinds 1968 komt de naam Rottemeren voor op de topografische kaarten van het Kadaster. Voor die tijd heetten de meren de Bleiswijksche Me(e)ren.

De Rottemeren zijn ontstaan toen dit water na de drooglegging van de omliggende polders als hoge boezem ging functioneren. De Rotte en de Rottemeren liggen door inklinking en vervening van het gebied een stuk hoger dan de polders. Aan de oostzijde van de Rottemeren staat een molenviergang die tot 1952 de afwatering van de polders ten oosten van de Rottemeren verzorgde. Dit is de enige nog werkende molenviergang van Nederland.

Rottemeren

Recreatiegebied Rottemeren

Rond de Rottemeren is een recreatiegebied met een omvang van 900 hectare aangelegd. Het Rottemerengebied bestaat uit:

Bleiswijkse Fles

Bleiswijkse Fles

Eendragtspolder

Eendragtspolder

Hoge Bergse Bos

Hoge Bergse Bos

Lage Bergse Bos

Lage Bergse Bos

Nessebos

Nessebos

Ommoordse Veld

Ommoordse Veld

Zevenhuizerplas

Zevenhuizerplas

Zevenhuizerzoom

Zevenhuizerzoom

Activiteiten

In recreatiegebied Rottemeren kun je op alle mogelijke manieren genieten van de natuur en buitenlucht. Het liefst actief? Kies dan voor voor zeilen, kanoën, mountainbiken, bootcamp, survivalen, skeeleren, klimmen of -jawel - skiën. Wil je het wat rustiger? Je kunt er vissen, (water)fietsen, wandelen en met een pontje overvaren. Helemaal relaxen? Geniet dan van de zon op een van de dagcampings of strandjes of van de gezelligheid in de jachthavens. Klik hier voor een overzicht van alle activiteiten in de Rottemeren.

Natuur

In deze gebieden vol actie voelen ook vogels zich goed thuis. In ondergelopen wilgenbosjes en op de kleine eilandjes in de Zevenhuizerplas is steeds vaker het gezang van rietvogels te horen. Voor een overzicht van de natuurgebieden in de Rottemeren klik hier.

Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer beheert de natuur- en recreatiegebieden Rottemeren in opdracht van het Recreatieschap Rottemeren.

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account