Zevenhuizer Zoom

Zevenhuizer Zoom

Aan de rand van de Tweemanspolder en de Rotte ligt de Zevenhuizer Zoom. Vroeger lagen in Zevenhuizen zeven boerderijen, vandaar de naam. Het is één van de weinige gebieden in Zuid-Holland waar nog een eeuwenoud stukje veen bewaard is gebleven. In het Natuurreservaat Koornmolengat vind je nog levend veenmos. Rotta Natuur- en vogelwacht organiseert er excursies.

Veerpont

De Zevenhuizer Zoom is niet los te zien van de Rotte en zijn watersport. Een oversteek met de pont ’t Verlaat, die vaart tussen Bleiswijk en Zevenhuizen, is een leuke afwisseling van een fiets- of wandeltocht. Het is een zonnepont. De accu’s voor de motoren worden opgeladen via de zonnepanelen op het dak van het pontje.

Enige werkende molenviergang van Nederland

Bijzonder is de nog werkende molenviergang. Daarvan zijn er niet veel meer in de wereld. In geval van calamiteiten kunnen ze zelfs nu nog worden ingezet. Deze vier geschakelde molens hielden bijna twee eeuwen lang het polderniveau op peil. Vroeger stonden langs de gehele Rotte wel 80 molens om het water weg te malen uit de verschillende polders.

Koornmolengat

Rond 1600 is een diepe plas ontstaan die tot de kleibodem is afgegraven voor brandstof. Het veen was soms wel vier meter dik. Op het stukje na in het Koornmolengat. Door vroegtijdige bebouwing is het hier bewaard gebleven. Het recreatieschap, Staatsbosbeheer en vrijwilligers zetten zich in om de natuurwaarden te herstellen, te verbeteren en te beschermen. Naast de kolonie aalscholvers komen tientallen vogelsoorten voor. Met een beetje geluk hoor je hier de roerdomp hoempen.

Adres

Zevenhuizer Zoom
Zevenhuizen

Locatie

Terug naar overzicht
Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account