Maas Cleanup op Landelijke opschoondag voor schone rivieren

Kom in actie op zaterdag 23 maart tijdens de Landelijke Opschoondag. Een dag waarop gemeenten, scholen, verenigingen, bedrijven en alle andere vrijwilligers zich inzetten tegen zwerfafval in hun buurt.

Dit jaar bundelt team De Rotte Plasticvrij de opschoonactiviteiten met Maas Cleanup. Maas Cleanup is enkele jaren geleden gestart in Limburg. Het is een beweging van vrijwilligers, bedrijven, (natuur)organisaties en bewoners die samenwerken voor een schone rivier de Maas. Hun doel: in plaats van veroorzaker, willen zij samen oplosser worden van het afvalprobleem in de rivier. Het initiatief is uitgegroeid tot een bruisende community van bedrijven en organisaties die met elkaar werken aan een duurzamere wereld. Ze zitten niet stil en willen nu niet alleen in Limburg aan de slag.

Maas Cleanup goes West

Dit jaar roepen ze, op de Landelijke Opschoondag op 23 maart, alle hulp in van aanverwante gebieden. Onder het motto Maas Cleanup Goed West roepen zij iedereen in gebieden rondom de Maas op, van Limburg tot Rotterdam in, deel te nemen met een opruimactie in hun buurt. Dat juichen wij natuurlijk toe.

Want of het nu de Rotte of de Maas is; schone rivieren, kades en leefomgeving, zonder plastic en ander zwerfafval, dat willen we toch allemaal.

Aanmelden

Doe je mee en ben jij van plan om op 23 maart aan de slag te gaan in jouw buurt, meld je actie dan ook aan op de website van Maas Cleanup: https://acties.maascleanup.nl/s/. Je vindt er ook informatie over pickup points voor spullen en ontmoetingsplaatsen voor een gezellig samenzijn na afloop. Meer informatie over de beweging Maas Cleanup vind je hier: https://maascleanup.nl/

Voor vragen en/of materialen of je aanmelden als De Rotte Plasticvrij Ambassadeur, daarvoor kun je natuurlijk ook bij team De Rotte Plasticvrij terecht: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ontdek de nog onontdekte geheimen van de prachtige gebieden rondom de Rotte. Vanaf vrijdag 8 mei tot en met vrijdag 19 juni is het iedere vrijdagavond tijd voor de Rotte Lente avonden. Je fietst, vaart of wandelt door één van de deelgebieden aan de Rotte. Onderweg passeer je leuke hotspots waar je kennismaakt met diverse activiteiten zoals een balletje slaan, boogschieten, tuben, een proeverij, een mini workout, een ElliptiGo uittesten en een galeriebezoek. Het hoort er allemaal bij! Na afloop krijg je een leuke goodybag. Deelname is slechts € 3,-. Voor de vaartochten is dit € 2,- extra. Vooraf aanmelden is verplicht. Bestel je tickets via deze link.

Rotte Lente Avonden

Klik op de data voor meer informatie over de desbetreffende avond.

De routes

Bij de start ontvang je van ons een route- en stempelkaart. De route geven we ook aan met 'Ook dit is de Rotte'-afzetlint en pijltjes op de kruispunten. Je stapt op je fiets en fietst zelf de route, wandelt zelf de route of stapt in de boot en laat je varen. Bij diverse ondernemers langs de route staat een tussenstop aangegeven. Hier kun je je laten verrassen door wat zij je bieden. Van de ondernemers krijg je een stempel op je kaart. De volle stempelkaart kun je bij de finish inleveren.

Welke tussenstops je tegenkomt is nog even een verrassing.

Goed om te weten

  • Vooraf aanmelden verplicht!
  • Deelname vanaf 8 jaar (kinderen moeten onder begeleiding van een volwassenen)
  • Bij de tochten per fiets zit een fiets niet inbegrepen. Wil je een fiets huren? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Bij de vaartochten zit een vaartuig inbegrepen.
  • Je kunt iedere vrijdagavond starten tussen 18.00 en 19.00 uur.
  • Bij de vaartochten zijn er vaste vertrektijden. Je wordt na aanschaf van je ticket gevraagd welke vertrektijd jij kiest. Er wordt dan een plek voor je gereserveerd op die boot.
  • Finishen kan tot uiterlijk 22.00 uur. 
  • Onderweg zijn diverse stops bij ondernemers waar je iets kunt doen, zien of krijgt

Gratis tickets bestellen

Bestel je tickets vooraf via deze link. Dit kan tot 3 dagen voorafgaand aan het evenement.

De Rotte Lente Avonden worden mede mogelijk gemaakt door:

Logo Recreatieschap Rottemeren Jubileum

Logo Recreatieschap Rottemeren Jubileum

Logo Ondernemersvereniging Rottemeren

Logo Ondernemersvereniging Rottemeren

Logo Gemeente Rotterdam

Logo Gemeente Rotterdam

Logo Plezierrivier De Rotte

Logo Plezierrivier De Rotte

 

De Rottemeren is een uitgestrekt plassengebied aan de rand van Rotterdam, Lansingerland, Zuidplas en Zoetermeer. De meren zijn aan elkaar verbonden door de plezierrivier de Rotte. In en rond de meren zijn vele recreatiemogelijkheden. Van het huren van een bootje, tot lekker zwemmen of juist een fiets- of wandeltocht maken.

De Rotte

Het eeuwenoude veenriviertje de Rotte is de ruggengraat van recreatiegebied de Rottemeren: een mozaïek van bossen en waterplassen aan de rand van Rotterdam. Daarnaast vormt de rivier de verbinding tussen de wijken Crooswijk en Noord in Rotterdam. De Rotte met haar speelse achtertuin en dynamische Rotterdamse binnenstad. Twee werelden die zijn verbonden door de kronkelende rivier de Rotte. Aan deze rivier is Rotterdam ontstaan en uitgegroeid tot één van de hipste steden van Europa. De Rotte heeft als naamgever van deze stad een rijke historie. De rivier kent levendige kades en groene natuuroevers. De plezierrivier kronkelt door dichtbevolkte, historische woonwijken én vormt het door groen omgeven recreatiegebied Rottemeren. De Rotte en de nabije omgeving kent vermaak, inspanning, rust en inspiratie. Maar bovenal biedt de plezierrivier en haar omgeving je een plek om je thuis te voelen. Een plek waar je leeft, lacht, ontdekt en geniet! En dat binnen handbereik, want je zult verbaasd zijn hoe dicht bij huis je zoveel plezier kunt beleven op het water en in de natuur.

De Rottemeren

De Rottemeren is onderdeel van plezierrivier de Rotte. Het is een stelsel van verbredingen van de rivier. Ze liggen op de grens van de gemeenten Zuidplas en Lansingerland, tussen de A12 in het noorden, Zevenhuizen in het oosten Oud Verlaat in het zuiden en Bleiswijk in het westen. Sinds 1968 komt de naam Rottemeren voor op de topografische kaarten van het Kadaster. Voor die tijd heetten de meren de Bleiswijksche Me(e)ren.

De Rottemeren zijn ontstaan toen dit water na de drooglegging van de omliggende polders als hoge boezem ging functioneren. De Rotte en de Rottemeren liggen door inklinking en vervening van het gebied een stuk hoger dan de polders. Aan de oostzijde van de Rottemeren staat een molenviergang die tot 1952 de afwatering van de polders ten oosten van de Rottemeren verzorgde. Dit is de enige nog werkende molenviergang van Nederland.

Rottemeren

Recreatiegebied Rottemeren

Rond de Rottemeren is een recreatiegebied met een omvang van 900 hectare aangelegd. Het Rottemerengebied bestaat uit:

Bleiswijkse Fles

Bleiswijkse Fles

Eendragtspolder

Eendragtspolder

Hoge Bergse Bos

Hoge Bergse Bos

Lage Bergse Bos

Lage Bergse Bos

Nessebos

Nessebos

Ommoordse Veld

Ommoordse Veld

Zevenhuizerplas

Zevenhuizerplas

Zevenhuizerzoom

Zevenhuizerzoom

Activiteiten

In recreatiegebied Rottemeren kun je op alle mogelijke manieren genieten van de natuur en buitenlucht. Het liefst actief? Kies dan voor voor zeilen, kanoën, mountainbiken, bootcamp, survivalen, skeeleren, klimmen of -jawel - skiën. Wil je het wat rustiger? Je kunt er vissen, (water)fietsen, wandelen en met een pontje overvaren. Helemaal relaxen? Geniet dan van de zon op een van de dagcampings of strandjes of van de gezelligheid in de jachthavens. Klik hier voor een overzicht van alle activiteiten in de Rottemeren.

Natuur

In deze gebieden vol actie voelen ook vogels zich goed thuis. In ondergelopen wilgenbosjes en op de kleine eilandjes in de Zevenhuizerplas is steeds vaker het gezang van rietvogels te horen. Voor een overzicht van de natuurgebieden in de Rottemeren klik hier.

Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer beheert de natuur- en recreatiegebieden Rottemeren in opdracht van het Recreatieschap Rottemeren.

Ontdek Natuur- en Recreatiegebied Rottemeren en de nog onontdekte geheimen vandit prachtige gebied. Vanaf vrijdag 31 augustus tot en met vrijdag 5 oktober is het iedere vrijdagavond tijd voor de Rotte Nazomeravonden. Je fietst, vaart of wandelt door één van de deelgebieden. Onderweg passeer  je leuke hotspots waar je kennismaakt met diverse activiteiten zoals een balletje slaan, boogschieten, snowtuben, een proeverij, een mini workout, een Elliptigo uittesten en een galeriebezoek. Het hoort er allemaal bij! Na afloop krijg je een leuke goodybag.

Deelname is gratis. Vooraf aanmelden is verplicht. Meld je aan via deze link.

Rotte Nazomeravonden

Klik op de data om te zien wat je hier allemaal bezoekt, kunt ondernemen en cadeau krijgt!

Goed om te weten:

  • Vooraf aanmelden verplicht!
  • Bij de tocht zit materiaal (zoals een fiets of vaartuig) niet inbegrepen, wil je dit huren, geef dit dan op via het formulier
  • Je kunt iedere vrijdagavond starten tussen 18.00 en 19.30 uur.
  • Finishen kan tot uiterlijk 22.00 uur. 
  • Onderweg zijn diverse stops bij ondernemers waar je iets kunt doen, zien of krijgt
  • Je krijgt na afloop van iedere tocht een leuke goodybag

Win een mega-goodybag!

Ga alle zes de Rotte Nazomeravonden mee en maak kans op 1 van de 6 mega-goodybags bestaande uit o.a.:

  • één week gratis sporten bij Sportstudio Workout
  • een kortingsbon van € 25,- voor Restaurant Meerenbos
  • € 40,- korting op 4 uur sloephuur bij Rio Molino
  • 50% korting op een kinderfeestje bij MonkeyTown Bleiswijk
  • Gratis rondvaarttocht met de rondvaartboot van Jachthaven Rottemeren
  • één maand gratis sporten bij BeweegpuntBas
  • een set van keramiek schaaltjes naar keuze bij NesseArt
  • doppers of een doosje golfballen van golfbaan de Hooge Rotterdamsche
  • één uur gratis kanovaren bij Outdoor Valley
  • één uur gratis Snowtuben bij Outdoor Ski & Fun
  • één maand gratis sporten bij Outdoor Valley Sports
  • een gratis cadeau op te halen bij Galerie Groene tuin
  • gratis potje midgetgolf bij bar-restaurant 't Zeeltje
  • gratis potje honing bij de Hennipgaarde
  • en meer......

Aanmelden

Meld je vooraf aan via deze link.  

Bleiswijkse Zoom

Bleiswijkse Zoom

Eendragtspolder

Eendragtspolder

Hoge Bergse Bos

Hoge Bergse Bos

Lage Bergse Bos

Lage Bergse Bos

Rottemeren

Rottemeren

Zevenhuizerplas

Zevenhuizerplas

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account