Molenviergang

De Molenviergang in de Tweemanspolder te Zevenhuizen bestaat uit vier achter elkaar geschakelde molens welke, gedurende bijna twee eeuwen, gezamenlijk het polder niveau op peil hielden. Om het hoogte verschil tussen het polder niveau en het niveau van de rivier de Rotte ( ca. 4,5 mtr) te overbruggen, zijn vier molens nodig aangezien de opvoer hoogte van een molen max. 1,2 - 1,5 mtr. is. Deze unieke molen-viergang is tot 1952 in vol bedrijf geweest. In dat jaar heeft een elektrisch gemaal de taak over genomen. Onvergetelijk is de inzet aan het eind van de oorlog in 1945 toen de geïnundeerde polder in enkele weken van dag en nacht werd droog gemalen. De molens zijn ook nu nog volledig in tact en maalvaardig, dus kunnen in het geval van calamiteiten hun oude taak weer opnemen. Lees meer.

Activiteiten bij de Molenviergang

Horeca bij de Molenviergang

Evenementen bij de Molenviergang

 • Open Monumentendag

Omgeving Molenviergang

 • Zevenhuizer Zoom
  Aan de rand van de Tweemanspolder en de Rotte ligt de Zevenhuizer Zoom. Vroeger lagen in Zevenhuizen zeven boerderijen, vandaar de naam. Het is één van de weinige gebieden in Zuid-Holland waar nog een eeuwenoud stukje veen bewaard is gebleven. Lees meer.
 • Natuurreservaat Koornmolengat
  Het Koornmolengat is het laatste stukje moerasveen in de Tweemanspolder. Het is nooit ontveend of ontwaterd, er is geen turf gestoken en het is ook niet drooggelegd. Het gebied is niet openbaar toegankelijk en alleen te bewonderen tijdens excursies. Lees meer.
 • Zonnepont 't Verlaat
 • Van april tot oktober vaart de Zonnepont 't Verlaat heen en weer tussen de Bleiswijkse Zoom en de Zevenhuizer Zoom. Een leuke manier om snel naar de overkant te komen tijdens een fietstochtje door recreatiegebied de Rottemeren. Het scheelt algauw een fiks aantal kilometers fietsen als je gebruik maakt van deze manier van oversteken. Bovendien een prachtige gelegenheid de omgeving eens vanaf het water te bekijken. Lees meer.
 • Aan de Bleiswijkse kant van de Rotte, tegenover de Molenviergang:
  • Bleiswijkse Verlaat
   Rijksmonument het Bleiswijkse Verlaat is een bijzonder monument. Deze sluis is helemaal uit hout opgebouwd. Hij ligt tussen de rivier de Rotte en de Lange Vaart, die loopt tot bij Bleiswijk. Houten portalen ofwel jukken, met regelmaat verdeeld over de hele lengte, zijn kenmerkend voor dit type sluis. Lees meer.
  • Rotte Kijker Bleiswijkse Verlaat 
   Dit kunstwerk is geïnspireerd is op het Bleiswijkse Verlaat. Je loopt als het ware het Verlaat omhoog, en maakt hiermee dezelfde beweging als het water. Ben je boven, dan focust je blik zich op de molens in de verte. Beneden kun je even zitten en kijken naar de natuur. Deze Rotte Kijker is hier geplaatst vanwege de viering van 750 jaar dam in de Rotte.
  • Hortus Conclusus
   Langs de oever van de Rotte, onder de A12 en het spoor vormt de fietstunnel het decor voor een onverwachte sprookjeswereld: een paradijselijke tuin met afbeeldingen van vogels uit het Rottemerengebied. Deze ‘besloten tuin’ verbeeldt de vermenging van natuur en cultuur. Lees meer.
  • Botenverhuur Rio Molino
   Rio Molino heeft een aantal verschillende soorten boten voor de verhuur beschikbaar. Voor geen van de boten die je kunt huren heb je een vaarbewijs nodig. De eigenaren helpen je zo op weg. Mocht je liever hebben dat zij de boot voor je varen dan kan dat. Lees meer. 

Bereikbaarheid

De Molenviergang is alleen te bereiken per fiets of te voet. De dichtsbijzijnde parkeerplek is bij de Tweemanspolder (ter hoogte van Recreatiepark de Koornmolen en/of Eetcafé de Roerdomp).

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account