Hortus Conclusus - Berkman en Janssens

Hortus Conclusus - Berkman en Janssens

Tuin in de tunnel Langs de oever van de Rotte, onder de A12 en het spoor vormt de fietstunnel het decor voor een onverwachte sprookjeswereld: een paradijselijke tuin met afbeeldingen van vogels uit het Rottemerengebied. Deze ‘besloten tuin’ verbeeldt de vermenging van natuur en cultuur.

Het geheel Het kunstwerk ‘Hortus Conclusus’ is in drieën te delen: de tuin: vier manshoge witte beeldengroepen met dieren, gemaakt van staal het hek: een monumentaal hekwerk van twee keer 38 meter lang en 1,70 meter hoog, 13.600 kilo zwaar het pad: duizenden oranje/geel gezeefdrukte wandtegels met motieven van vogels en bloemen uit het natuurgebied de Rottemeren

Het vogelrijke pad naar de tuin Duizenden vogeltjes, onder andere woudaapjes, nachtegalen en wielewalen, in de warme kleuren oranje en geel begeleiden je naar de beeldentuin waar een mooi verhaal wordt verteld. Hortus Conclusus (B12) Berkman en Janssens – 2006

Kijkje in de tuin Je ziet ze wel, de eenhoorn, de leeuw, het hondje en het lam. Maar je kunt er niet bij. De witte dieren in het glooiende landschap uit het verhaal van ‘De Dame en de Eenhoorn’ worden ‘beschermd’ door twee monumentale cortenstale hekwerken. Speels en luchtig maar ondubbelzinnig versperren ze je de weg. Ook in het hekwerk zelf zijn dierfiguren te zien: de vogels en de bloemen uit het Rottemerengebied.

Achtergrond Sinds 1997 ontwerpen en realiseren Margot Berkman en Eline Janssens – Berkman en Janssens – kunst voor de openbare ruimte. Ze laten zich inspireren door niet de minste kunstenaars: Hockney, Picasso, Matisse en Oscar Wilde. Als vaker, vormde ook voor de ‘Hortus Conclusus’ de zesdelige, laatmiddeleeuwse wandtapijtenserie ‘La Dame à la Licorne’ (Musée National du Moyen Age, Cluny Parijs) de inspiratiebron voor het duo.

Adres

Hortus Conclusus
Bleiswijk

Locatie

Terug naar overzicht
Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account