Bleiswijkse Verlaat

Rijksmonument het Bleiswijkse Verlaat is een bijzonder monument. Deze sluis is helemaal uit hout opgebouwd. Hij ligt tussen de rivier de Rotte en de Lange Vaart, die loopt tot bij Bleiswijk. Houten portalen ofwel jukken, met regelmaat verdeeld over de hele lengte, zijn kenmerkend voor dit type sluis. Lees meer.

Activiteiten op/bij Bleiswijkse Verlaat

Horeca bij de Bleiswijkse Verlaat

Evenementen bij Bleiswijkse Verlaat

 • Open Monumentendag

Omgeving Bleiswijkse Verlaat

 • Rotte Kijker Bleiswijkse Verlaat 
  Dit kunstwerk is geïnspireerd is op het Bleiswijkse Verlaat. Je loopt als het ware het Verlaat omhoog, en maakt hiermee dezelfde beweging als het water. Ben je boven, dan focust je blik zich op de molens in de verte. Beneden kun je even zitten en kijken naar de natuur. Deze Rotte Kijker is hier geplaatst vanwege de viering van 750 jaar dam in de Rotte.
 • Zevenhuizer Zoom
  Aan de rand van de Tweemanspolder en de Rotte ligt de Zevenhuizer Zoom. Vroeger lagen in Zevenhuizen zeven boerderijen, vandaar de naam. Het is één van de weinige gebieden in Zuid-Holland waar nog een eeuwenoud stukje veen bewaard is gebleven. Lees meer.
 • Hortus Conclusus
  Langs de oever van de Rotte, onder de A12 en het spoor vormt de fietstunnel het decor voor een onverwachte sprookjeswereld: een paradijselijke tuin met afbeeldingen van vogels uit het Rottemerengebied. Deze ‘besloten tuin’ verbeeldt de vermenging van natuur en cultuur. Lees meer.
 • Bleiswijkse Zoom en -Fles

  Aan de oostkant van Bleiswijk liggen de Bleiswijkse Zoom en Bleiswijkse Fles. Het langgerekte gebied grenst aan de Rottemeren. Langs de westelijke oever van de Rottemeren is een variatie aan activiteiten voor dagrecreanten. Wie meer rust zoekt moet naar het zuidelijke deel van de Zoom. Hier liggen de meeste wandel-, fiets- en ruiterpaden met mooie doorkijkjes naar de Rotte. In het noorden boven Bleiswijk vormt de Bleiswijkse Fles de ‘groene’ verbinding tussen de Rottemeren en Zoetermeer. In de Fles kun je heerlijk skaten, wandelen en fietsen langs watervogels. Lees meer.

Bereikbaarheid

Het Bleiswijkse Verlaat is alleen te bereiken per fiets of te voet. De dichtsbijzijnde parkeerplek is de Kooilaan.

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account