Top 5 Rotte Fietsroutes

In de omgeving van plezierrivier de Rotte vind je een groot aantal fietsroutes. Waar we eerder de top-5 wandelroutes hebben besproken, is het nu tijd voor de top-5 fietsroutes!

1. Rondje Eendragtspolder

EendragtspolderHet rondje Eendragtspolder is een fietsroute waarbij van alles en nog wat onderweg te zien valt. Het rondje kun je starten vanuit verschillende locatie. We lichten alle bezienswaardigheden kort toe in volgorde van de routekaart. De eerste bezienswaardigheid waar je langs fietst is de Eendrachtsmolen. De Eendrachtsmolen is een grondzeiler bij het Zevenhuizer Verlaat tussen de Hennipsloot en de Rottemeren nabij Zevenhuizen. De molen is in 1727 gebouwd als boezemmolen die het water uitsloeg van twee thans niet meer bestaande molengangen. Na het passeren van het Zevenhuizerverlaat spot je aan de overkant van de Rotte het Pekeiland. Op dit kleine eilandje stond vroeger het Pekhuis. Dit bouwval werd in de jaren 50 gesloopt. Je vervolgt je weg richting het 'verdronken populierenbosje' bij de Zevenhuizerplas. Een bijzondere plek waar je tal van vogels en insecten kunt spotten. Even verderop, terug in de Eendragtspolder, kun je vanaf de uitkijktoren genieten van het uitzicht over de polder en de Rottemeren. Je ziet de internationale roeibaan Willem-Alexanderbaan al liggen. Als afsluiter van het rondje kun je de pracht van de natuur bewonderen in de Hennipgaarde. Voor kinderen is hier ook een leuke natuurspeelplek.

Onderweg kan je een drankje doen bij Jachthaven Rottemeren (Café Dock of the Bay) of Eetcafé de Roerdomp. Vergeet onderweg niet een bezoekje te brengen aan Gallery Groene Tuin. Je vindt hier prachtige bloemsierkunst en accessoires. Wil je er een weekendje van maken? Boek dan een overnachting bij Recreatiepark- en camping de Koornmolen.

Bekijk de route 'Rondje Eendragtspolder'

2. Rondje Bleiswijkse Zoom

Bleiswijkse FlesOok het rondje Bleiswijkse Zoom is er eentje met vele hoogtepunten. Tijdens de tocht pak je ook een stukje Bleiswijkse Fles en Zevenhuizer Zoom mee. Let wel op dat Zonnepont 't Verlaat moet varen voor de overtocht over de Rotte. Zo niet, dan kun je ook een stukje terug- of doorfietsen om de Rotte over te steken. Deze route biedt een variatie aan activteiten en bezienswaardigheden, waarmee je de fietstocht kunt combineren. Zo kun je er vissen, dagkamperen, midgetgolfen of ezeltje rijden. Ook hier zullen we de bezienswaardigheden bespreken aan de hand van de volgorde op de routekaart. Het rondje begint bij Welnessresort Elysium. Verder passeer je onder andere Monkeytown, de Retraiterie en het kunstwerk het 'Ritme van Drie'. Onderweg kun je onder andere genieten van alle lieve dieren bij Dierenweide 't Ezelsbruggetje of een lekker drankje doen bij 't Zeeltje of Restaurant Meerenbos. In de Bleiswijkse Fles kun je ook het water op met de SUP's, kano's of sloepen van Rio Molino.

Bekijk de route 'Rondje Bleiswijkse Zoom'

3. Rondje Kunst

Hoge Bergse Bos kunstwerkAls je op de fiets stapt om eens lekker een rondje te fietsen, is kunst en cultuur spotten vaak niet het eerste waar je aan denkt. Toch is er ook aan de Rotte genoeg kunst en cultuur te beleven. Bovendien is het ook goed te combineren met een heerlijk fietstochtje, perfect toch? De routekaart bevat een uitgebreide samenvatting van wat er allemaal te zien valt en hoe het rondje in elkaar steekt. De route, die begint bij Outdoor Valley, is 26 kilometer lang en boordevol interessante bezienswaardigheden. Zo kom je vrijwel direct langs Cock Keramiek, een keramiekwinkel. Na het passeren van tal van kunstwerken kan een kleine pauze genomen worden bij Kinderboerderij de Blijde Wei. Op de terugweg passeer je nog onder andere Artihove, waar je in de beeldentuin prachtige kunstwerken kunt bekijken. 

Eenmaal teruggekomen bij Outdoor Valley kun je jezelf in Restaurant de Berghut ook nog trakteren op iets lekkers. 

Bekijk de route 'Rondje kunst'

4. Rondje Zevenhuizerplas 

ZevenhuizerplasEven boven Rotterdam, net onder de Eendragtspolder, ligt de Zevenhuizerplas. De plas is ontstaan uit zandwinning en is een waar paradijs voor watersporters. Kanoen, suppen, zeilen en surfen kan hier allemaal. De plas staat indirect in verbinding met de Rottemeren. Zonaanbidders strijken neer op het Nesselandse strand. In het rondje Zevenhuizerplas kom je onder andere langs Lake7, Project 7 Cablepark, Skatepark Nesselande en het strand van Nesselande. Ook de natuur wordt in dit rondje niet vergeten. Je fietst ook langs het Nessebos. Het is een gevarieerd gebied waar bos, water en moeras elkaar afwisselen.

Ook tijdens dit rondje is er gelegenheid om een drankje op een terras te doen. Zo kom je in de tocht onder andere langs Brasserie de Blokhut

Bekijk de route 'Rondje Zevenhuizerplas'

5.Ontdek de Oorsprong van de Rotte

Oorsprong van de Rotte 4500 jaar geleden ontstond in deze omgeving door overstroming van de veenlaag een waddengebied. De zee kon door een aantal stroomgaten binnenstromen waardoor slib werd afgezet en het gebied in een moeras veranderde. Daarna kwam door klimaatverandering veenvorming op gang en werd het westen van Nederland één aaneengesloten veengebied. Het water zocht zijn weg terug naar de zee door de zogenaamde veenstromen. De Rotte is hier één van.

De fietsroute telt zo'n 25 kilometer en gaat zoals het kopje al zegt helemaal naar de oorprong van Rotte. Het hoogtepunt van de tocht is dan ook de aankomst bij de molen "De Oorsprong", waar de Rotte dus ook begint. Op de terugweg rijd je terug via de andere kant van de Rotte, zodat je zoveel mogelijk meekrijgt van wat de Rotte je te bieden heeft. 

Bekijk de route 'Ontdek de Oorsprong van de Rotte'

Meer fietsroutes bekijken?

Klik om nog meer prachtige fietsroutes in het gebied te bekijken.

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account