Top 5 Rotte wandelingen

Ontdek plezierrivier de Rotte te voet. De rivier kronkelt vanuit de achtertuin van Rotterdam naar het bruisende centrum van deze wereldstad. De omgeving biedt diverse routes. Laat je verrassen!

1. Rottemerenroute

Rottemeren vanuit de lucht categorieDe Rottemerenroute is een wandelroute van 12 km om de Rottemeren. Je start bij Recreatiepark de Koornmolen. Vanaf daar kom je de volgende bezienswaardigheden tegen. De Zevenhuizer Zoom, een groene strook langs de oostelijke oever van de Rotte. Deze strook is niet los te zien van het water. Vanaf de oever heb je vaak een mooi uitzicht over de kronkelende plezierrivier. Iets noordelijker ligt natuurreservaat het Koornmolengat. Je passeert vier molens ten noorden van Zevenhuizen. Ze vormen samen de Molenviergang. De molens zijn rond 1722 gebouwd. Voor bemaling van de polder zijn de molens in 1953 buiten bedrijf gesteld, maar ze kunnen nog wel malen. Je volgt je weg naar de Bleiswijkse Zoom. Hier passeer je eerst het Bleiswijkse Verlaat, een onlangs gerenoveerde sluis. De Bleiswijkse Zoom is een waterrijk dagrecreatiegebied langs de westelijke oever van de Rotte met veel wandel-, fiets- en ruiterpaden. Het zuidelijke deel is meer toegespitst op de recreant die rust zoekt. Op veel plaatsen zijn er mooie doorkijkjes naar de Rotte. Als laatste passeer je molen De Eendracht. Dit is een zogenaamde 'grondzeiler', gebouwd in 1727 en gelegen bij het Zevenhuizer Verlaat (sluis). Onderweg kom je diverse gelegenheden tegen om te pauzeren en een hapje en drankje te nuttigen. Bijvoorbeeld Eetcafé de Roerdomp, Restaurant Meerenbos en Restaurant- café 't Zeeltje.

 Bekijk de Rottemeren Route.

2. Droge voeten route

Eendragtspolder categorie2De droge voeten route is zowel een wandel als een een fietsroute door de Eendragtspolder. De wandelroute is 6 km. De route kan desgewenst met 3 km verlengd worden.

Bij dreigende wateroverlast kan in de Eendragtspolder vier miljoen kubieke meter water tijdelijk worden opgeslagen. Dankzij de waterberging houden bewoners in de wijde omtrek droge voeten en kan je genieten van een waterrijk recreatiegebied. Je kan er lekker fietsen, wandelen, nordic walken, vogels kijken, kanovaren, roeien, picknicken, struinen en vliegeren.

Tijdens de wandeling passeer je o.a. de roeibaan, het plasgebied met onderwatereilanden, de doorlaat en het plas-drasgebied en een biologische composietbrug. Op de route vind je tevens een uitkijktoren. Klim naar de top en bekijk van grotere hoogte waar je gewandeld hebt.

Onderweg een kopje koffie en een gebakje? Of liever een lunch? Je passeert o.a. Eetcafé de Roerdomp en Café Dock of the Bay. 

Klik hier om de Droge Voeten route Eendragtspolder te downloaden.

3. Rondje Bleiswijkse Zoom

Bleiswijkse Zoom plankierDe Bleiswijkse Zoom is een mooi natuurgebied dat grenst aan de Rottemeren. Langs de westelijke oever van de Rottemeren is voor dagrecreanten een variatie aan activiteiten te beleven. Er zijn diverse wandelpaden met onderweg voldoende plekken om even te ontspannen, te spelen of te genieten van een hapje en een drankje. Recreatieschap Rottemeren heeft drie wandelroutes uitgezet. Een route van 4,5 km, één van 2,5 km en een route van 2 km. 

Afhankelijk van de route die je kiest kom je langs diverse bezienswaardigheden. Er is een aantal kunstobjecten, waaronder ook een Totempaal. Je passeert Dierenweide 't Ezelsbruggetje met ezels, geiten, konijnen, pony's etc., maar ook de midgetgolfbaan van 't Zeeltje. Voor historie kan je de route kiezen langs het Bleiswijkse Verlaat. Het mooiste is uiteindelijk het uitzicht op de kronkelende plezierrivier de Rotte en de Rottemeren.

Bekijk de drie Bleiswijkse Zoom routes.

4. Rondje Lage Bergse Bos

Lage Bergse Bos runderen categorie

Het Lage Bergse Bos is een bosrijk gebied afgewisseld met open stukken land en water. Het ligt ten zuidoosten van Bergschenhoek. Al wandelend door het gebied kun je ineens oog in oog komen te staan met Schotse Hooglanders. Recreatieschap Rottemeren heeft drie wandelroutes uitgezet in het gebied. Een route van 3 km, één van 3,5 km en een route van 5 km. 

In het bos is een hondenstrand, wat het een ideale plek maakt om met de hond te gaan wandelen. Voor de kinderen is er een grote natuurspeelplek, de Bergse Vallei. Ze kunnen hier klimmen, klauteren en springen over de stenen in het water. Na de wandeling kan je terecht bij Familierestaurant Bergsche Plas of Lake House Rotterdam

Bekijk de drie Lage Bergse Bos routes. (Let op: het Lage Bergse Bos wordt momenteel heringericht, deze routes zijn daardoor niet actueel)

5. Rondje Kunst Rottemeren

Hoge Bergse Bos bruggetje categorieDit ‘rondje kunst’ bestaat uit een mooie wandelroute van 5,5 km en een evenzo een fraaie fietsroute van 26 km  door het bos- en waterrijke recreatiegebied Rottemeren. De route leid je langs diverse kunstuitingen en kunstgerelateerde objecten en locaties in het gebied. In het routeboekje vind je leuke en interessante informatie over die kunstuitingen en bezoekadressen van o.a. galerieën en exposities die je onderweg tegenkomt.

Breng tijdens je wandeltocht ook een bezoek aan de beeldentuin van Artihove, of aan de galerie van Cock Keramiek. Tijdens de route zelf bewonder je o.a. het kunstproject Stille Wateren van Annelies Dijkman. 

Na de wandeling behoefte aan wat lekkers? Je kan op diverse plekken een hapje eten, bijvoorbeeld bij Restaurant de Berghut of Restaurant de Pannenkoekhut.

Bekijk de Route Rondje Kunst Rottemeren

En meer..

Uiteraard zijn er nog meer wandelroutes te vinden in de omgeving van de Rotte.

Je vindt ze via deze link.

Veel plezier met je ontdekkingstocht! Maak je foto's tijdens je wandeling? Deel ze met ons via Facebook!

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account