Dag van de biodiversiteit

Het is vandaag de 'Dag van de Biodiversiteit'. Wij gingen op zoek naar een expert op dit onderwerp en vroegen hem onder andere hoe het gesteld is met de biodiversiteit in en om de Rotte. 

Wie ben je?

"Eric Kortlandt, bioloog en waterman. Met mijn gezin woon ik aan de Rotte."

Wat is je beroep?

"Natuurprojectontwikkelaar, vanuit mijn bureau EKOLOGIKA werk ik aan natuurprojecten van idee tot uitvoering. Dat varieert van natuureducatie om kinderen meer te verbinden met de natuur tot allerlei praktische maatregelen buiten voor meer en betere natuur."

Het is vandaag de ‘dag van de biodiversiteit’, maar wat betekent biodiversiteit precies?

"‘Bio’ betekent leven en ‘diversiteit’  verscheidenheid. Biodiversiteit is dus de verscheidenheid  aan levensvormen oftewel de soortenrijkdom van de levende natuur. Dat vieren we vandaag."

Blauwborst

Blauwborst

Lepelaar

Lepelaar

Waarom is biodiversiteit belangrijk?

"Biodiversiteit is belangrijk voor het voortbestaan van ons mensen en al het leven op aarde. Als de biodiversiteit afneemt en dieren- en plantenleven dus steeds eenzijdiger wordt, dan heeft dat ook gevolgen voor ons menselijk bestaan. We zien dat nu bijvoorbeeld met de achteruitgang van insekten en een soort als de honingbij. De bestuiving van landbouwgewassen en daarmee onze voedselproductie wordt minder.

En de levende natuur zorgt ook voor natuurlijke zuivering van water, bodem en lucht. Daar moeten we zuinig op zijn. Je wilt toch allemaal in een schone omgeving leven en dat ook doorgeven aan je kinderen?!"

Hoe is het gesteld met de biodiversiteit in en om de Rotte?

"Mijn indruk is dat de biodiversiteit heel behoorlijk is in het water en de groengebieden rond de Rotte. Zo is deze omgeving vogelrijk, zeker het recreatiegebied Rottemeren. Al hebben kwetsbare weidevogels en vogels van akkerland het moeilijk in deze omgeving zoals in het hele land. Maar voor hen zijn ook lichtpuntjes, zoals nieuw plas-drasgebied in de Eendragtspolder. Daar broeden veel veldleeuweriken. Minder is natuurlijk de nieuwe autosnelweg door het gebied: een heel litteken in het landschap door de bomenkap. Bosvogels zijn daar niet blij mee. Zorgelijk lijkt ook de insektenstand zoals in het hele land. Al is hier geen goed beeld van, net als van de biodiversiteit in zijn geheel in deze omgeving. Het is goed dat provincie Zuid-Holland nu de biodiversiteit in het recreatiegebied Rottemeren onderzoekt om goed te weten hoe het hiermee staat. Dat biedt vast inspiratie voor maatregelen om de biodiversiteit te behouden en verder te verbeteren."

Vlinders

Vlinders

Bos

Bos

Zijn er projecten aan de Rotte die bijdragen aan de biodiversiteit in en om de Rotte?

"Ja, het project Biodiversiteit Rottemeren. Hiervan trek ik de uitvoering voor het Recreatieschap Rottemeren en in samenwerking met Natuur- en Vogelwacht Rotta. Met de projectuitvoering treffen we allerlei kleinschalige maatregelen om de natuur te verrijken voor de natuur èn de natuurbeleving. Zo hebben we aan de Rotte geen natuurlijke nestgelegenheid meer voor oeverzwaluwen in de vorm van steile afgekalfde rivieroevers. Terwijl hier nog wel volop voedsel is in de vorm van allerlei kleine vliegende insekten. Nieuwe nestgelegenheid hebben we net gemaakt door op een eiland in de Zevenhuizerplas een oeverzwaluwwand te bouwen: een betonnen wand met gaten en daarachter een berg grond. Dat was gelijk een succes. De oeverzwaluwen nestelen hier volop. Ze vliegen nu ook in grote getale rond bij de wand aan de noordkant  van de Zevenhuizerplas. Mooi om te zien!"

Waterwijzer Rond De Rotte

Waterwijzer Rond De Rotte

Waterwijzer Rond De Rotte

Waterwijzer Rond De Rotte

Je organiseert ook een evenement, de Zevenhuizerplas Experience, kun je hier iets over vertellen? Komt biodiversiteit hier ook in terug?

"Ja, dat is een nieuw evenement bij Lake7 op 29 juni voor kids èn alle natuurliefhebbers om de natuur oftewel de biodiversiteit zelf te ontdekken en beleven. Dat doen we met respect voor de natuur. Hiervoor zijn er allerlei korte natuursafari’s met natuurgidsen van NatuurWijs maar ook vismeesters van Hengelsportvereniging Groot Rotterdam. Je kunt van alles zien en horen: vogels, vissen, waterdiertjes en planten. Zelfs is de natuur er echt proeven met allerlei eetbare planten. En er is meer.  Je kunt ook creatief aan de slag in workshops, zoals: ‘natuur daar zit muziek in!. Maar ook kun je allerlei mooie dingen maken van natuurlijk materiaal en zijn er natuurfotoworkshops. Last but not least kun je kennis maken met allerlei watersporten zoals kayakken, suppen en zeilen. Instructeurs helpen je op weg. Benieuwd? Meld je aan via onze Facebook pagina en kom naar de Zevenhuizerplas Experience bij Lake7 op zaterdag 29 juni. De toegang is gratis." 

Wat kan men zelf doen om de biodiversiteit te verbeteren?

"Haal de natuur naar je huis. Zorg buiten als het even kan voor minder steen en meer groen. En haal meer natuur je tuin in of op je balkon. Voor de tuiniers heeft de KNNV een interessante flyer gemaakt, klik hier om deze flyer te downloaden

Zelf vind  ik een vlinderstruik heel mooi èn goed voor vlinders. Een vijvertje is ook fraai en al gauw rijk aan allerlei planten en dieren zoals kikkers en salamanders. Dat is echt genieten!"

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account