Triade - Jos Hachmang

Drie beelden, drie kernen, drie thema’s ‘Triade’ bestaat uit drie afzonderlijke kunstwerken. De kleuren en de gebruikte symbolen verwijzen naar het water, de aarde en flora. De drie objecten zijn gescheiden, maar horen bij elkaar. Samen vormen ze een drie-eenheid. In Oud Verlaat, staat de schroef van Archimedes voor de overwinning op het water. In Moerkapelle staan de spaden symbool voor de gewonnen turf. In Zevenhuizen vind je een gestileerd hoofd, de muze: inspiratiebron voor het menselijk vernuft.

'Triade’ is een fraaie beeldenreeks, verspreid over de drie kernen, als blijvende herinnering aan de gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle.

De beelden zijn duidelijk familie, ze lijken op elkaar. Een stalen koepel draagt een bronzen boot, met daarin een object. De kleur van de koepel en het beeld in de boot tonen het eigen karakter van elk kunstwerk.

De gedachte De beelden vertellen een verhaal. Over de poldergrond waar ze op staan. Over de menselijke inbreng bij de strijd tegen het water en de afgraving van het veen. De boot symboliseert de afgelegde weg en de vooruitgang.De verschillende kleuren verbeelden de aarde (rood), het water (blauw) en de flora (groen).

De uitvoering In 2009 realiseert Jos Hachmang ‘Triade’. De beelden – 200 cm doorsnee en 120 cm hoog – zijn uitgevoerd in gepoedercoat RVS en gegoten brons, voorzien van opvallende LED-verlichting. Opdrachtgever: Gemeente Zuidplas (fusiegemeente van Nieuwerkerk aan den IJssel, Moordrecht en Zevenhuizen-Moerkapelle).

Achtergrond van de kunstenaar De Noordwijkerhoutse bollenvelden vormen de geboortegrond én het werkterrein van veelzijdig kunstenaar Jos Hachmang. Hij volgt de schilderopleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten te Rotterdam, nu Willem de Kooning Academie (1975 – 1980). Tegelijkertijd is hij de ‘First European Fellow in Painting’ aan het College of Art and Design te Exeter, nu onderdeel van de University of Plymouth (1979- 1980). Hij geeft les in ruimtelijk ontwerpen en beeldende kunst op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag (1986 - 2001) en heeft diverse werken in de openbare ruimte op zijn naam staan.

Triade 1

Triade 1

Triade 2

Triade 2

Triade 3

Triade 3

Adres

Triade

Locatie

Terug naar overzicht
Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account