Ontdek de Oorsprong van de Rotte

Ontdek de Oorsprong van de Rotte

Een fietstocht van circa 25 km langs de Rotte en de Rottemeren naar de Oorsprong van de Rotte, uitgegeven door Natuur en Vogelwacht Rotta.

4500 jaar geleden

De rivier de Rotte ontstond 4500 jaar geleden in deze omgeving door overstroming van de veenlaag een waddengebied. De zee kon door een aantal stroomgaten binnenstromen waardoor slib werd afgezet en het gebied in een moeras veranderde. Daarna kwam door klimaatverandering veenvorming op gang en werd het westen van Nederland één aaneengesloten veengebied. Het water zocht zijn weg terug naar de zee door de zogenaamde veenstromen. De Rotte is hier één van. Doordat het veen als brandstof (turf) werd gebruikt veranderde het landschap in watervlakten. Deze zijn later weer drooggemalen waardoor polders zijn ontstaan.

De fietsroute

Deze fietstocht langs de Rotte maakt gebruik van het bestaande fietsknooppunten netwerk, met een klein uitstapje. Je passeert onder andere het Hoge Bergse Bos, het Pekeiland, het Bleiswijkse Verlaat, de Molenviergang, het Koornmolengat, de Eendragtspolder en de Oorsprong van de Rotte. De route is gemaakt door Natuur- en Vogelwacht Rotta.

Klik hier om de fietsroute Ontdek de Oorsprong van de Rotte te downloaden.

Terug naar overzicht
Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account