Rotte Kijkers

Rotte Kijkers

Waar zijn wij als wij de Rotte zijn?

staand in een sluis
stromend tussen dijken
kolkend onder de molen
snellend door een buis

Rotte kijkers

Langs de Rotte staan binnenkort vier bijzondere Rottekijkers. Het zijn rustpunten of ontmoetingsplekken tijdens het fietsen, je kunt ze gebruiken als picknickplek, maar ook als punt waar iets valt te lezen over het gebied. Ze zijn kunstwerk en uitkijkpunt in één! Alle Rottekijkers zijn speciaal ontworpen voor de plek waar ze staan. Bij het Bleijswijks Verlaat staat een Rottekijker die geïnspireerd is op de nabijgelegen monumentale sluis. Je loopt als het ware het Verlaat omhoog, en maakt hiermee dezelfde beweging als het water. Ben je boven, dan focust je blik zich op de molens in de verte. Beneden kun je even zitten, en kijken naar de kassen. In het midden van de Rottekijker aan de Willem-Alexander Roeibaan staan, is als het in het midden staan van de Rotte. Je ziet er de natuur en je ziet hoe de mens de natuur hier beheerst en gebruikt voor recreatie.  Deze Rottekijker is niet te vermijden: hij ligt midden op het voetpad! De Rottekijker bij Oud Verlaat heeft de vorm van een afgeknotte molen.

Bij het Land van Chabot kun je vanaf de Rottekijker het landschap zien liggen dat de schilder Chabot zo vaak heeft weergegeven. Of is het niet meer te zien nu de A16 nadert? Je daalt in ieder geval door de vorm van een dijklichaam naar beneden, naar de Rotte toe. 

Locaties

De locaties waar de Rotte Kijkers komen zijn: Bleijswijks Verlaat, Willem Alexander Roeibaan, Oud Verlaat, Land van Chabot (Terbregse Veld).

Samenwerking

De Rottekijkers zijn ontworpen door Kunstenaarsgroep Observatorium en Ontwerpstudio Gridt. Eerder werkten zij al samen met het project ‘De Straatkijkers' in het centrum van Rotterdam. Nu bundelen ze weer hun krachten om de Rotte in de kijker te zetten. 

Kunstenaarsgroep Observatorium

Kunstenaarsgroep Observatorium is een studio voor kunst in de openbare ruimte en place-making in Rotterdam. Hun kunstwerken creëren nieuwe betekenis voor plekken in verandering, zijn idealiter een gastvrij oord dat de verbeelding stimuleert en bieden een reflectie op de omgeving: ze scherpen de blik op de wereld om ons heen!

Ontwerpstudio Gridt

Gridt is een ontwerpstudio en streeft naar het samengaan van beeldende kunst en architectuur. In een juiste vorm en balans vloeien zij in elkaar over tot een sterk geheel. De relatie van de mens en zijn omgeving staat hierin vaak centraal. Het maken van plekken met betekenis en identiteit. Op de schaal van de stad of het individu, tijdelijk dan wel permanent, ligt de focus op het verwonderd raken in ruimtelijke beleving.  

Mede mogelijk gemaakt door...

De Rottekijkers zijn mogelijk gemaakt door de gemeente Lansingerland, de gemeente Zuidplas, het Hoogheemraadschap en het programma Rivieroevers van de gemeente Rotterdam.

750 jaar dam

De Rotte Kijkers zijn onderdeel van het programma aan activiteiten en evenementen van 750 jaar dam in de Rotte

 

 

Terug naar overzicht
Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account