Varen: wat mag wel, wat mag niet

Ieder geniet op zijn eigen manier van de Rotte. Dat is mooi, maar blijkt helaas soms niet vanzelfsprekend. Het gebied is groot, maar wij delen het met velen. Daarom willen we ervoor zorgen dat het leuk blijft voor iedereen. En voor de natuur. De regels, voor varen en aanleggen, zijn er niet voor niets en ze zijn vastgelegd in verordeningen en het binnenvaartpolitiereglement.

De spelregels op een rij

 • Vaar een duidelijke koers
 • Houdt rechts aan, passeer andere boten links
 • Geef anderen de ruimte
 • Vaar maximaal 6 km/u op de Rotte en de Bergse Plassen
 • Vaar maximaal 5 km/u op de Kralingse Plas
 • Niet varen onder invloed van drank, drugs en lachgas
 • Geen mensen slepen achter de boot
 • Niet springen van bruggen
 • Niet zwemmen rond bruggen
 • Niet wildplassen
 • Meer niet aan langs steigers van pontjes en privéterreinen.
 • Houdt je aan de ‘3dagenregeling’
 • Gooi nooit wat overboord.
 • Hou het geluid aan boord op het niveau 'achtergrondgeluid'. Dit geldt zowel voor stemgeluid, als muziek, als andere geluiden.

Bekijk ook de flyer 'Plezierrivier de Rotte voor Iedereen', met een overzicht van het vaarnetwerk en de bijbehorende vaarregels.

Waarom wil je je aan deze regels houden?

Rustig varen

De maximale snelheid in het hele Rottevaargebied en de Bergse plassen is zo rustig dat jouw golven op geen enkele wijze mama’s jonge eendjes uit haar nest kunnen spoelen: 6 km/u. Op de Kralingse plas is dit 5 km/u. Dat geldt niet voor roeiers, kanoers, zeilers en suppers die hun eigen (spier)krachten gebruiken. Rustig vaargedrag veroorzaakt ook geen hinderlijke golfslag en je beschermt zo de rietkragen. Ook heb je zo een beter overzicht op andere boten en zwemmers. De oevers bescherm je door hier niet af te meren of te ankeren in het riet en hier ook niet te surfen.

Goed stuurmanschap

Vaar een duidelijke koers, passeer andere boten links en geef anderen de ruimte. Bestuur je vaartuig rustig. Als je draait, doe dat dan netjes in verband met kans op golfvorming. Houd tijdens de vaartocht ruim afstand van andere boten en vaar op de plassen niet te dicht langs de kant. Houd ruim afstand tot privéterreinen, steigers en andere boten. Wordt het druk of is het smal of onoverzichtelijk vaar dan nog rustiger, op die manier heb je voldoende tijd en ruimte om uit te wijken of af te remmen.

Samen een groot plezier

Geef iedereen de mogelijkheid om ten volle van de vogelgeluiden te genieten. Dus draai geen muziek voor anderen. Geluid draagt over water tot wel honderden meters ver. Door het niveau op ‘achtergrondgeluid’ te houden voorkom je dat de verre omgeving kan meegenieten van jouw muziek (en alle andere boten). Gedraag je altijd fatsoenlijk en met respect voor de omgeving: maak geen herrie, schreeuw niet, vaar niet met te veel alcohol op. Hiermee doe je de bewoners en recreanten een groot plezier.

3dagenregeling

Meer niet aan langs steigers van pontjes en privéterreinen. Langs de oevers van de rivier zijn openbare aanlegsteigers. Hier geldt de ‘3dagenregeling’: een vaartuig mag niet langer dan drie achtereenvolgende dagen of gedeelten daarvan op dezelfde ligplaats liggen. Ankeren mag niet op de Rotte. Na voornoemde periode moet het vaartuig ten minste 200 meter (hemelsbreed gemeten) worden verplaatst en mag dat vaartuig niet binnen 5 dagen nadat het is verplaatst op dezelfde plaats opnieuw een ligplaats innemen. Een vaartuig mag niet langer dan 8 uur lang onbemand zijn. Jachthavens vallen (natuurlijk) niet onder deze regeling.

Afval

Gooi nooit wat overboord. De waterkwaliteit van de Rotte is goed en dat willen we zo houden. Jij toch ook? Loos daarom geen chemicaliën en gooi geen afval overboord. Kikkers, vogels en vissen kunnen geen plastic verteren. Je kunt je afval kwijt in de diverse openbare prullenbakken, bij watersportverenigingen en bij de jachthavens of neem je afval weer mee naar huis.

Lake7 Sailing categorie newWillem Alexander Baan Jachthaven Rio Molino 2 categorie newOutdoor Valley Kanoën

 

 

  

 

Handhaving

Het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard houdt als vaarweg- en nautisch beheerder toezicht op handhaving van de vaarregels op de doorgaande Rotte ten oosten van de Irenebrug en de Ringvaart van de Zuidplaspolder. Gemeente Rotterdam houdt toezicht op de Rotte vanaf de stad tot aan de Irenebrug, Noorderkanaal, de Kralingse Plas en Bergse Plassen. Handhavers van Recreatieschap Rottemeren houden toezicht op de plassen in het Hoge en Lage Bergse Bos, de Zevenhuizerplas, de Rotte en de Rottemeren.

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account