Noordplein

Het Oude Noorden kent pleinen, singels en gezellige vooroorlogse straatjes. De oude volkswijk zit vol diversiteit en tegenstellingen. Jong, oud, rijk, arm, studenten, acteurs, kunstenaars, ondernemers en winkeliers wonen en werken er naast en met elkaar. Het Oude Noorden heeft meerdere karakteristieke pleinen. Zoals het Noordplein met zijn Marokkaanse fontein, cafés en fikse kookwinkel.

Historie Oude Noorden

In 1866 startte de eerste bouw in het gebied: de gevangenis aan de Noordsingel. Veilig ver buiten de bebouwde kom van het toenmalige Rotterdam. Grondeigenaren mochten pas in 1870 verder de grond ontwikkelen na het afkopen van het windrecht van de Blommersdijkse molen. Ondanks het stedenbouwkundig stratenplan, ontstond er een grillig straatpatroon doordat de grond toebehoorde aan veel verschillende grondbezitters. Zij lieten hun eigen grond bebouwen en hielden zich hierbij niet aan het totaalplaatje van het stratenplan. Het Oude Noorden heeft ongeveer 17.000 inwoners. Hiermee is het de grootste wijk van gebied Noord. De bewoners vormen samen een bont gezelschap. Creatievelingen, kunstenaars, ondernemers, studenten, rijk, arm, jong en oud. Er zijn relatief veel eenpersoonshuishoudens en eenoudergezinnen. Steeds meer gezinnen trekken naar het Oude Noorden. Er zijn hier ruime, historische woningen te vinden.

Het Noordplein

Het Noordplein is een stadsplein aan de Rotte. De bruto oppervlakte van het Noordplein is 8320 m². De noord en noordwestkant van het plein wordt bepaald door restaurants en cafés. Op het plein zelf staat een Marokkaanse fontein. Deze fontein is een cadeau van de Marokkaanse gemeenschap aan Rotterdam-Noord.

Activiteiten op/bij het Noordplein

Horeca Noordplein

Evenementen Noordplein

  • Rotterdamse Oogstmarkt
    De Rotterdamse Oogstmarkt is een wekelijkse boerenmarkt. Een sfeervolle markt waar het doen van de lokale boodschappen, gezellige ontmoetingen en de feestelijke picknick naadloos in elkaar overgaan. Dé plek voor superverse en smaakvolle producten, voor een eerlijke prijs en rechtstreeks van de makers. Hun verhalen (en het recept van de buurvrouw) krijg je er gratis bij. 
  • Muziek op de Rotte
    Dit is een jaarlijks terugkerend evenement met drie dagen muziek op en aan de Rotte, in het kloppend hart van het Oude Noorden. Elke keer weer is het een muzikale caroussel van de meest uiteenlopende muziekstijlen. Wát er ook voorbij komt, het wordt gespeeld met passie en door fantastische muzikanten
  • Rrrollend Rotterdam
    Rrrollend is een gratis foodfestival voor iedereen die van gezelligheid, een hapje, drankje én vermaak houdt.
  • Containerbar Noord 
    Dit is een 'beer garden' en bar op het Noordplein. Een plek voor goede feestjes, chillen met vrienden en een grote variëteit aan eten en verfrissende drankjes.

Omgeving Noordplein

  • Noorderbrug
    Dit is de brug over de Rotte ter hoogte van het Noordplein. De brug vormt de verbinding tussen het Oude Noorden en Crooswijk. Hij is 40 meter lang en 20 meter breed.. De huidige monumentale brug werd gebouwd in 1910-1911 op de fundering van zijn voorganger. Het is een vaste brug die bestaat uit beton en bakstenen metselwerk, afgewerkt met natuursteen en een hekwerk van smeedijzer. Er zijn vijf overspanningen, waarvan vier getoogd. Het was destijds de bedoeling dat binnenvaartschepen ongehinderd konden doorvaren zonder toepassing van beweegbare onderdelen in de brug. Veel van deze schepen brachten handel naar het plein. Tot een herinrichting in de jaren '90 was het Noordplein een marktplein. Na 90 jaar was de brug toe aan renovatie. Diverse onderdelen zijn hierbij vernieuwd, met behoud van de statige historische uitstraling. Maar de binnenvaartschepen zijn verdwenen en ook de Rotte stroomt niet meer zoals hij deed. Het water is nu het domein van eenden en andere watervogels.
  • MS Rottebocht 
    Dit kunstwerk is een stalen beeld van kunstenaar Cor Kraat. Het is een vervolg op een wandreliëf van hem met dezelfde titel en onderwerp en staat aan het water van de rivier de Rotte. Lees meer.
  • Heinekenbrouwerij
    Aan de overkant van de Rotte, in de wijk Crooswijk, staat sinds 1874 de Rotterdamse vestiging van de oorspronkelijk Amsterdamse Heineken Brouwerij. Ruimtegebrek en de slechte bereikbaarheid midden in de snel groeiende stad zorgden er in 1968 voor dat Heineken zijn fabrieken te verplaatsen naar een brouwerij in Zoeterwoude. Lees meer.
  • De Bierdrinker
    Dit kunstwerk van kunstenaar Huib Noorlander is een mannetje, die het glas aan de lippen zet. Vandaar de bijnaam ‘Mannetje Pils‘. Een geschenk van Heineken aan de Gemeente Rotterdam. De Bierdrinker staat op het plein voor de voormalige Heinekenbrouwerij. Lees meer.
  • Zaagmolenbrug
    Sinds 1860 lag er een lichte, vaste brug van hout bij het Noordplein (de voorganger van de huidige Noorderbrug). In 1895 werd deze vervangen door een ijzeren ophaalbrug. Die brug maakte een tramverbinding mogelijk, maar de brug heeft daar slechts vijftien jaar gestaan. De snelle groei van het verkeer maakte al gauw een verbreding en een tweede brug wenselijk. De Zaagmolenbrug werd in 1911 een paar honderd meter stroomopwaarts, ter hoogte van de Crooswijksestraat, opgebouwd uit delen van de tweede Noorderbrug (maar in 1956 vervangen).
  • Zwart Janstraat
    De Zwart Janstraat is één van Rotterdams bekendste (en langste!) winkelstraten. De straat is samen met de Noordmolenstraat onderdeel van de Noorderboulevard. Het gezellige Noordplein, het hippe Zwaanshals en de populaire Zaagmolenkade liggen op een steenworp afstand.
  • Zwaanshals
    Het gebied rondom de Zwaanshals is momenteel één van de meest populaire gebieden van Rotterdam Noord. Je vindt er diverse designer en vintage boetiekjes en de leukste restaurantjes.

Bereikbaarheid

  • Openbaar vervoer
    • Bushalte Noorderbrug op loopafstand (lijn 38).
    • Tramhalte Noorderbrug op loopafstand (lijnen 7 en 8).
  • Parkeren
    • Parkeercapaciteit in en om het Noordplein is gering, grotendeels betaald parkeren.
Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account