Leuvekolk

De Rotte slingert bijna 19 km, van de polder De Wilde Veenen rond Moerkapelle naar Rotterdam. Het is een landelijke strook in een volgebouwde streek. Langs de Rotte is te zien hoe de Hollanders met het landschap zijn omgegaan. Eeuwenlang groeven ze het af voor turf; zo ontstonden grote meren. Daarna maakten ze die droog met molens; nu met gemalen. Regelmatig stroomde zee- of rivierwater ver het land in. Daarom legde men rond 1270 een dam in de rivier, met spuisluizen. Daardoor kon het Rotte-water wel naar zee stromen, maar andersom niet meer. Daar groeide Rotterdam. De Rotte werd veel gebruikt voor vervoer van groenten, hout en graan. Nu is de Rotte een groot recreatiegebied op en langs het water.

Leuvekolk, een fijne plek voor mens en dier

De Leuvekolk is een fijne plek voor mens en dier. De ligweide, het groen en de steiger maken dat je volop kunt genieten van deze uitloper van de Rotte. Via een leiding onder de Blaak en Plein 1940 loopt zoet water vanuit de Nieuwe Maas de Leuvekolk in. Deze gaat dicht wanneer de Nieuwe Waterweg teveel zout water aanvoert. De land- en tuinbouw en de natuur langs de Rotte houden zo voldoende zoet water. Doorspoeling van het water in de Leuvekolk maakt dat planten, vissen en andere diertjes er beter gedijen.

Infographic Waterinlaat Leuvekolk

Door de vispassage kunnen vissen van de Nieuwe Maas naar de Rotte zwemmen, en andersom. De trek van zout naar zoet water is voor de voortplanting van bepaalde vissoorten erg belangrijk. De vissen overbruggen een hoogteverschil in het waterpeil tot ruim 1 meter. Via luwten in de hoeken van een bassin in de passage komen zij automatisch terecht bij de opening naar het volgende bassin. Je kunt van het water genieten op de ligweide of op de steiger. Daar kun je ook tijdelijk een kano of ander klein bootje aanleggen. Kano’s zijn te huur op verschillende plekken langs de Rotte.

Doorsnede vispassage

Activiteiten nabij de Leuvekolk

  • Ontdek de enorme invloed van de maritieme wereld op ons dagelijks leven bij het Maritiem Museum
  • Laat je ontroeren door één van de beroemdste internationale oorlogsmonumenten: De verwoeste stad op Plein 1940.
  • Bezoek het Tourist Information Center

Bereikbaarheid

  • Openbaar vervoer
    • Bushalte Beurs
    • Tramhalte Beurs
    • Treinstation Beurs
  • Parkeren
    • Q-park de Koopgoot (betaald)

 

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account