Binnenrotte

De Binnenrotte ligt in het centrum van Rotterdam tussen de Blaak en het Pompenburg. Tussendoor wordt de Binnenrotte gekruist door de welbekende winkelstraat de Meent. De Binnenrotte was oorspronkelijk een deel van de rivier de Rotte. Voor de aanleg van een spoorwegviaduct werd de Rotte hier in 1871 gedempt. Sindsdien is de Binnenrotte een grote open ruimte die onder andere dienst doen als evenementen terrein. Twee dagen per week, op dinsdag en zaterdag, heerst er de bedrijvigheid van de Rotterdamse markt. Je vindt er ruim 450 kramen met diverse producten. Van groenten, fruit, vlees, vis, noten, kaas en snoep tot kleding, electronica, souvenirs en kunst. De rest van de tijd is het een levendig plein met veel groen, klinkercontrasten en zelfs een waterval.

Binnenrotte op de schop

In 2018 is de Binnenrotte volledig op de schop geweest. Wie lang niet in Rotterdam is geweest, herkent de Binnenrotte hierdoor bijna niet meer terug. De wens van de gemeente was om het plein tot een levendig stuk van de stad te maken dat goed verbonden is met de omgeving en dat ook buiten de marktdagen en in de avond iets te bieden heeft. De nieuwe inrichting van de Binnenrotte verbindt de Markthal, Station Blaak en de bibliotheek met de omgeving. In de nieuwe marktopstelling sluiten de zijpaadjes tussen de marktkramen aan op de zijstraten van de Binnenrotte en zo is de markt meer verbonden met de stad. Het groen speelt een belangrijke rol op het vernieuwde plein; er zijn drie waaiers met bomen en grote verhoogde groenvakken met een divers sortiment zodat het plein elk seizoen iets te bieden heeft. Voor de Laurenskerk is een ligweide met een waterval, het pronkstuk op het plein. Het zorgt ervoor dat bezoekers hier prettig kunnen en willen verblijven. Opvallend is ook de natuursteenstrip, ‘de band van Möbius’, die in het midden van de verharding ligt over de volle lengte van het plein. OKRA ontwierp het samen met kunstenaar Jeroen Doorenweerd.

De Rotte en het ontstaan van Rotterdam

De Rotte slingert bijna 19 km, van de polder De Wilde Veenen rond Moerkapelle naar Rotterdam. Het is een landelijke strook in een volgebouwde streek. Langs de Rotte is te zien hoe de Hollanders met het landschap zijn omgegaan. Eeuwenlang groeven ze het af voor turf; zo ontstonden grote meren. Daarna maakten ze die droog met molens; nu met gemalen. Regelmatig stroomde zee- of rivierwater ver het land in. Daarom legde men rond 1270 een dam in de rivier, met spuisluizen. Daardoor kon het Rotte-water wel naar zee stromen, maar andersom niet meer. Daar groeide Rotterdam. De Rotte werd veel gebruikt voor vervoer van groenten, hout en graan. Nu is de Rotte een groot recreatiegebied op en langs het water.

Binnenrotte en Blaak met Laurenskerk

Activiteiten op/bij de Binnenrotte

Horeca Binnenrotte

Evenementen Binnenrotte

  • Rotterdamse markt
    De Rotterdamse Markt staat er iedere dinsdag en zaterdag. Een sfeervolle markt waar het doen van de lokale boodschappen en gezellige ontmoetingen naadloos in elkaar overgaan. 
  • Diverse evenementen gedurende het jaar
    Denk aan Koningsdag, Bevrijdingsdag, een WK of EK van het Nederlands Elftal. Maar ook sportwedstrijden. Voor een actueel overzicht kijk op: Rotterdam.info 

Bereikbaarheid

  • Openbaar vervoer
    • Bushalte Blaak
    • Tramhalte Blaak
    • Treinstation Blaak
  • Parkeren
    • Parkeergarage Markthal (betaald)
    • Parkeergarage Kiphof (betaald)
    • Interparking WTC-Beursplein (betaald)
Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account