Waar komt de naam 'de Rotte' vandaan?

De naam 'Rotte' bestaat al eeuwen, maar waar komt hij vandaan? In deze blogpost gaan we enkele theorieën bekijken achter de oorsprong van deze prachtige rivier

Modderig water

De meest gangbare theorie over de oorsprong van het woord 'Rotte' is dat het afkomstig is van een oud Nederlands woord dat 'modderig water' betekent. Dit is logisch als je bedenkt dat een groot deel van het gebied rond de Rotte vatbaar was voor overstromingen, vooral bij zware regenval. Het modderige water zou navigatie moeilijk en verraderlijk maken, iets wat zeker in de afgelopen eeuwen regelmatig het geval was.

Stromen

Een andere populaire theorie suggereert dat 'Rotte' oorspronkelijk is afgeleid van een oud Germaans woord dat 'stromen' betekent. Een groot deel van de Rotte loopt immers door relatief vlak terrein. Het water stroomt naar Rotterdam en uiteindelijk naar de Noordzee.

Rivier met vele bochten

Ten slotte zijn er mensen die denken dat 'Rotte' is afgeleid van een oud-Nederlandse uitdrukking die 'rivier met vele bochten' betekent. Ook dit lijkt een plausibele verklaring, gezien de kronkelende en kronkelende loop van de Rotte!

Alle drie lijken logische verklaringen voor waarom deze geliefde rivier zo'n ongewone naam draagt! Of het nu komt van 'modderig water', 'stromende beek', of 'vele bochten', één ding is zeker, er is geen andere rivier zoals de Rotte! Dus ga er op uit, ontdek en verken een van de mooiste rivieren van Nederland!

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account