The Jolly Duck

Een jachthuis aan de Rotte kreeg de naam 'The Jolly Duck' na de Tweede Wereldoorlog. Het jachthuis werd toen gebruikt als onderduikadres voor verzetsstrijders. Ten einde vond hier een overval door de Duitsers plaats waar o.a. een deel van de bemanning van het vliegtuig 'The Jolly Duck' door om het leven kwamen.

Het Zoetermeerse verzet

Vrijheidsbeperkingen, distributie van voedsel en vordering van allerlei andere goederen maakten het leven in de oorlog een stuk moeilijker. Vele Zoetermeerders werden voor de arbeidsinzet of als krijgsgevangene naar Duitsland gevoerd. Anderen, waaronder de burgemeester, doken onder. In de hongerwinter werd het dorp overstroomd door mensen uit de omliggende steden die eten kwamen halen. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog was Zoetermeer een centrum van illegale activiteiten. Van hieruit verspreidde het plaatselijke verzet illegale blaadjes en werden de bezetters zoveel mogelijk dwars gezeten.

De Zoetermeerse tandarts Kentgens was commandant van de verzetsgroep die hielp bij het laten onderduiken van Joden en geallieerde piloten. Samen met onder meer de marechaussee Jacob Leendert van Rij, Piet Lengkeek, de gebroeders van Herwijnen en vele anderen hielp hij mensen naar veilige plekken. In de behandelkamer van zijn tandartsenpraktijk overlegde hij aanvankelijk over de geheime missies. Zijn verzetsgroep organiseerde sabotage, wapendroppings, overvallen, onderduikadressen en doorvoer van onderduikers. Diverse Britse en Amerikaanse neergestorte piloten kwamen bij deze verzetsgroep terecht. 

Op 15 februari 1945 werd het Zoetermeerse verzet verraden door een zwarthandelaar. De handelaar had het op een akkoordje gegooid met de Duitsers die hem op dat moment gevangen hielden. Op 17 februari gingen de Duitsers langs alle adressen die deze zwarthandelaar had opgegeven. Doordat het verzet door bevriende politieagenten waren gewaarschuwd, bleef de schade beperkt tot drie arrestaties bij van Driel in Den Hoorn en van Herwijnen en Kok in de Dorpsstraat. Ook Piet Lengkeek werd opgepakt, maar door de "goede" politieagent LeRoux weer vrijgelaten. De rest van het verzet, waaronder Kentgens, dook onder in een Jachthuis in Zevenhuizen.

The Jolly Duck

Op 22 februari 1945 in de ochtend steeg de 392nd Bomb Group vanaf Wendling in Engeland op met als bijnaam 'The Jolly Duck'. Hun doel was om in Northeim in Duitsland een rangeerterein te bombarderen op een extreem lage hoogte van 6000 ft. Dit was nog nooit eerder gedaan en al voor deze vlucht werd er gesproken van een gevaarlijke vlucht. Dit kwam doordat je op zo'n lage hoogte zeer kwetsbaar bent voor flak (luchtafweergeschut). Op de heenweg kreeg men boven Nederland al het een en ander te voorduren van deze flak. Op de terugweg werd de B-24H Liberator opnieuw geraakt door flak en kwam in de problemen. Ze moesten een noodlanding maken in de Geerpolder nabij Zoetermeer. De negen bemanningsleden vluchtten alle kanten op om zo uit de handen van de Duitsers te blijven. Vier bemanningsleden werden echter meteen gevangen genomen door de Duitsers. Vier anderen vonden diezelfde dag een onderduikadres. Het negende bemanningslid, John McCormick, een drieëntwintigjarige boordschutter uit Pennsylvania, werd op 26 februari 1945 door een boer ontdekt in een hooiberg van een boerderij aan de Zegwaartseweg. Het Zoetermeerse verzet bracht hem vervolgens onder in het Jachthuis in Zevenhuizen. John kreeg hier de optie om te kiezen voor het krijgsgevangenschap of om zich aan te sluiten bij het Zoetermeerse verzet, John koos de laatste optie.......

Inval bij 'The Jolly Duck'

Tijdens de laatste maanden van de oorlog hielp McCormick de verzetsgroep van Kentgens. Vijf dagen voor het einde van de oorlog, op 29 april 1945, werd door verraad het huis overvallen door 24 Duitse militairen, onder leiding van Oberfeldwebel Ludwig Schmitt. De overval van de Duitse troepen vond plaats ondanks dat er op dat moment een wapenstilstand was tussen de bezettingstroepen en het verzet. Via de trap aan de voorkant is Schmitt naar beneden gegaan, waarna hij "Sofort heraus!" riep. Hierop antwoordde verzetscommandant Kentgens: "Ja, ich komme gleich". Kentgens heeft toen de bewoners van het jachthuis de opdracht gegeven de wapens tegen de Duitsers te gebruiken. Hierop is een vuurgevecht ontstaan, waarbij Kentgens zwaargewond raakte en John McCormick dodelijk getroffen werd. Reservecommandant wachtmeester van Rij heeft de overige bewoners bevolen uit te breken naar Zoetermeer. Hijzelf zou de aftocht dekken. Hierbij is Jacob van Rij gesneuveld.

Het Jachthuis aan de Rotte - The Jolly Duck


In 1920 bouwde de rijke Haagse familie Romunde een jachthuis. De familie gebruikte de woning om in hun vrije tijd te jagen in de polder. In 1962 is het jachthuis verkocht aan de familie Huldy. De familie Huldy woonde ruim 50 jaar met veel plezier in dit bijzondere huis. Nadat in 2012 de eigenaar van het jachthuis was overleden, heeft de familie Dijkgraaf het huis gekocht wat zij eerst grondig hebben laten verbouwen voordat men het jachthuis betrok. De eerder genoemde familie Huldy had namelijk niets veranderd aan de inrichting sinds de Tweede Wereldoorlog, zo stond de stoel waar Wachtmeester Jacob van Rij altijd zat in 2010 nog steeds in de woonkamer naast de haard. Het jachthuis kreeg na de oorlog de naam van het neergestorte vliegtuig. 

 

Architectuur

Vermoedelijk is het pand een vroeg voorbeeld van een prefab bouwpakket. Het pand kenmerkt zich door een zorgvuldige uitwerking van het ontwerp en de detaillering. De dunwandige constructie ontleend zijn stevigheid aan de opbouw van elkaar kruisende schotten. Alle delen zijn door middel van halfhoutse verticale inkepingen met elkaar verbonden en sluiten op elkaar aan met veer en groef. Het dak wordt gedragen door sporen die rusten op door spanten gedragen gordingen. Uit de indeling van de plattegrond blijkt mede de oorspronkelijke functie van het pand. De woonkamer met openhaard en de veranda als centraal element met er omheen de verschillende slaapvertrekken. Aan de oostzijde, nabij de veranda bevinden zich twee gemetselde waterputten. Het jachthuis was oorspronkelijk landelijk gelegen aan de rand van de Tweemanspolder, ten noorden van de Tweemanspolderweg en ten oosten van de het riviertje de Rotte, maar ligt tegenwoordig in het recreatiegebied. Het pand is gebouwd tegen een flauw hellend gedeelte van een dijktalud, waardoor het basement met de kelder, niet overal even hoog is. Een wijziging van ondergeschikt belang betreft het dichtzetten van de veranda, waardoor een serre is ontstaan. Boven de openslaande deuren met roedenverdeelde bovenlichten van de veranda staat de naam 'The Jolly Duck' geschilderd. 

Rijksmonument

The Jolly Duck heeft de status van Rijksmonument gekregen doordat het van algemeen belang is vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde. Hieronder valt ook de landschappelijke waarde door de situering bij de Rotte, waar zich reeds in het begin van de 20e eeuw op bescheiden schaal recreatie werd bedreven in de vorm van de jacht voor welgestelden.

Fietsroute

Er is een fietsroute uitgezet langs alle plaatsen waar John McCormick is geweest tussen 22 Februari en 29 April 1945. De route kun je downloaden via deze link.

Bron: foto's en informatie zijn verkregen via http://www.jollyduck.com/ en http://visit.jollyduck.com/index.htm

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account