Subsidie voor restauratie Eendrachtsmolen

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard krijgt een subsidie van de provincie Zuid-Holland voor de restauratie van de Eendrachtsmolen in Zevenhuizen. De Eendrachtsmolen is een rijksmonument uit 1727 en staat bij het Zevenhuizer Verlaat bij de Hennipsloot. Met de subsidie kunnen de roeden vervangen, en het metselwerk en het betonwerk van de waterloop hersteld worden. Daarna kan de molen zijn huidige taak als waterververser van de Rotte weer oppakken. Ook blijft de molen een eyecatcher voor wandelaars, fietsers en pleziervaarders in de omgeving.

De Eendrachtsmolen werd gebouwd voor de droogmaking van de Tweemanspolder. De Eendrachtspolder ten zuiden daarvan werd van 1757 tot 1960 drooggemaakt. Van de 16 molens die ooit in gebruik waren voor de droogmaking en bemaling van de Tweemansen Eendrachtspolder zijn alleen de viergang van de Tweemanspolder en de Eendrachtsmolen overgebleven. Hoogheemraad Martin van de Spek: “Het hoogheemraadschap wil graag de historische waarde van het gebied bewaren voor de inwoners en voor de volgende generaties. De Eendrachtsmolen is niet alleen maar een prachtige molen, maar hij vertelt het verhaal van de Tweemans- en de Eendrachtspolder.  Het is belangrijk dat molens als deze hun verhaal blijven vertellen, en daarom wordt dit soort cultuurhistorie graag in stand gehouden. Het hoogheemraadschap is dan ook blij met de subsidie van de provincie Zuid-Holland om dit mogelijk te maken.”

Planning

De aanbesteding voor het restaureren van de Eendrachtsmolen molen moet in het tweede kwartaal 2022 gereed zijn. De verwachting is dat de werkzaamheden vervolgens in de tweede helft van 2022 uitgevoerd worden.

Behoud cultureel erfgoed

Molens en oude gemalen, oftewel ons cultureel erfgoed, vormen een belangrijk 'uithangbord' voor het werk van ons waterschap. Ze vertellen het belang van goed waterbeheer; de basis van het bewoonbaar maken en houden van ons land. Met het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed laat het hoogheemraadschap mensen de waterhistorie beleven en maken wij hen bewust van het belang van het goed omgaan met water. Want zowel vroeger, als nu, en in de toekomst zijn droge voeten en schoon water belangrijk.

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account