Sluiswachterswoning in ere hersteld

Bleiswijks Verlaat straalt als nooit tevoren nu er sinds kort een schitterend bijpassende sluiswachterswoning naast is verrezen. Samen in het groen en grenzend aan de Rotte; sfeervol en niet te uitbundig. Het kon niet mooier, maar vergde wel veel geduld van degenen die bij de plannen en de uitvoering daarvan betrokken waren.

Voorheen stond er naast het verlaat een oud huisje dat steeds meer in verval raakte. Tal van belangstellenden informeerden bij de eigenaar of ze het konden kopen, maar lang kwam het niet tot een overeenkomst. Tot het Fred en Thea Bunnik wel lukte. Ze realiseerden zich wel dat er nog veel water door de Rotte zou vloeien voor er resultaten geboekt zouden kunnen worden, maar Fred formuleerde het met: “de insteek was en bleef ‘iets maken waar iedereen blij van wordt’ en we denken dat dit streven is gelukt.”

In de tweede helft van 2017 werden de handtekeningen gezet voor de koop/verkoop. “Zonder voorbehoud,” kijkt Fred op die dag terug. “Vervolgens belde ik architect Jan Houweling om samen met hem de mogelijkheden te bekijken. Zelf maakte ik ook een afspraak met het Recreatieschap Rottemeren, maar die wilde in eerste instantie van nieuwbouw op dat plekje niets weten. Evenmin van de vraag van Fred of hij er een stukje omheen kon kopen voor een mooi grasveldje. “Maar,” zo straalt hij achter de grasmaaier, “het is uiteindelijk een feestje geworden!”
Houweling Architecten maakte een plan, visualiseerde dat en presenteerde het aan de gemeente waar het enthousiast ontvangen werd. Voor het ontwerp heeft de architect een studie gemaakt van zowel de sluis als van de architectuur van sluiswachterswoningen. In een vroeg stadium werd ook landschapsarchitect Jos van der Lindeloof – niet de eerste de beste – erbij gehaald. Samen gingen ze naar het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard waar ze een totaalplan presenteerden. Ook de derde partij – Staatsbosbeheer – realiseerde zich dat er een mooi plan op tafel lag. De sceptische houding van eerst sloeg om in bereidheid en de wil om mee te denken in mogelijkheden. Er kwamen uiteindelijk uitsluitend echte vaklui in beeld die de bijzondere klus konden gaan klaren. Met Fred als ‘bouwbegeleider’ die precies wist wat hij (en Thea) wilden. Alles werd berekend, besproken, er werd uitsluitend gewerkt met mooie en duurzame materialen onder leiding van het Berkelse aannemersbedrijf Cor van der Sar en Noesk gebinten uit Opheusden die de ambachtelijke eiken constructies met pen en gat verbindingen voor zijn rekening nam waar elke vakman jaloers op zou worden.”

Een hele klus

Nadat op 4 april begonnen werd met het afbreken van het oude huisje kon 29 april de eerste paal de grond in. Op een locatie waarvoor alle benodigde materialen over de sluis werden aangevoerd. Snel rekende Fred voor: “Onder andere 800 kuub grond, 400 kuub zand en 200 kuub beton; dat was de enige aanvoerroute.” Het waren veel partijen die alle materialen samen brachten. “Jongens die verstand van hun werk hadden en ervan genoten iets moois te maken met vakmanschap.” Fred reisde heel wat af om te vinden wat hij zocht en om zijn ideeën gerealiseerd te krijgen. “Alles valt of staat met geduld en met goede en eerlijke vakmensen. Als je weet waar je die vinden kunt – en er zijn er nog best wat in ons land – dan bof je als ze ook iets moois voor je willen en kunnen maken.”
De rondleiding door het huis toont uitsluitend vakwerk. “Geen grote kamers of een rieten dak, maar knus en elke ruimte voorzien van een houten binten plafond. De stenen zijn kolen gestookt gebakken in de enige oven die Nederland nog rijk is en bovendien qua sfeer passend bij de sluis. Zo ook de grote houten luiken als ‘knipoog’ naar de sluis. Een gezellig terras en een botenhuis passen helemaal in de sfeer. Als ‘grapje’ is een looppad door het water aangelegd dat uiteindelijk nog een hele klus bleek, waar loonbedrijf Van Etten uit Bergschenhoek onze steun en toeverlaat was. Evenals de onderkeldering van de woning; ook dat was een spannende onderneming in de veengrond langs het water. Een stevige beschoeiing zorgt ook hier voor droge voeten.”

Twee maanden

Thea en Fred wonen er nu twee maanden en zijn meer dan tevreden over het eindresultaat. “We hebben hier al heel wat mensen langs zien komen die het geheel bekijken en graag een praatje maken over de plek en de mooie combinatie van sluis en sluiswachterswoning. Zelf hebben we er veel van geleerd en er met plezier aan meegewerkt, maar als tip zou ik aan iedereen die ook iets wil realiseren willen meegeven: maak eerst een goed plan voor je naar de gemeente of een andere belanghebbende partij stapt. Bovendien: heb geduld en weet wat je wil. Want met geduld en doorzettingsvermogen bereik je een mooi resultaat.” Fred geniet ervan als het grasveld rondom de monumentale sluis en de sluiswachterswoning er netjes bij ligt. “Met behulp van de grasmaaier lukt mij dat aardig. Niet alleen leuk, maar ook goed voor de conditie, want het blijft bij een handmaaier!”

 

Bron: Heraut

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account