‘s Werelds eerste urban surfpool gaat bijna open!

De komst van RiF010 laat zien dat Rotterdammers durven te dromen - en dat dromen werkelijkheid kunnen worden. Nog maar een paar maanden, dan rollen de eerste golven door de Steigersgracht en kan er gesurft worden in het centrum van de stad.

De stijgende belangstelling voor surfen blijkt uit het feit dat er de afgelopen jaren in steeds meer landen surfpools opduiken. Een surfpool is in feite een zwembad met een golfinstallatie en een speciaal gevormde bodem waarop de golven breken. Op deze manier ontstaan er ideale omstandigheden om te golfsurfen. Op zee ben je immers afhankelijk van het weer en kunnen de omstandigheden tegenzitten, maar in een surfpool zijn de golven áltijd goed. Daarom zijn surfers er gek op.

Wat is RiF010?


RiF010 heeft een wereldprimeur: het is de eerste surfpool midden in de stad. Urban surf dus. De locatie in hartje Rotterdam is gemakkelijk te bereiken voor een groot publiek en tovert een vergeten stukje stad om tot een nieuw, kloppend hart.

In de surfpool komen twee surfspots: een waar je als beginner les kunt nemen, en de ander waar meer ervaren surfers terecht kunnen. De beginnersspot komt aan de westkant van de Steigersgracht en heet de Baai. Hier is het ondieper en rollen de gebroken golven rustig het strandje op. Beginners krijgen een veilig, ‘softtop’ surfboard en een helm, en worden begeleid door een surfinstructeur, terwijl lifeguards de veiligheid garanderen. Aan de kant van de Markthal komt het Rif. Hier kunnen surfers met meer ervaring terecht, de golven zijn hoger en sneller en nodigen uit tot spectaculair surfen.

De golfinstallatie is naar wens in te stellen: liggen er alleen gevorderde surfers in het water? Dan kunnen de golven een tandje hoger. Maar er is meer. Vanuit het strandhuis verhuurt RiF010 kano’s en sups en kan je Rotterdam ontdekken vanaf de Rotte. Edwin van Viegen bedacht het plan ruim tien jaar geleden, tijdens een lunch met uitzicht over de
Steigersgracht. “Ik had zin om te surfen, maar geen tijd om naar het strand te rijden. Toen dacht ik: hoe mooi zou het zijn om híer te kunnen surfen?” In eerste instantie reageerden sommige mensen lacherig, maar Edwin gaf niet op “Ik ontdekte dat er een twinkeling in de ogen ontstond als ik over
RiF010 vertelde”.

Officiële opening in juli


Eind 2022 begonnen de voorbereidende werkzaamheden, en in 2023 kreeg de surfpool steeds meer vorm en in juni 2024 is het strandhuis aan de Vlasmarkt klaar. Op de bovenste verdieping vind je de ingang en een surfshop. In de kelder komt de kleedkamer met warme douches. Op de middelste verdieping, op gelijk hoogte met het water, komt het surfbar/restaurant met overdekt terras. Vanaf daar kijk je straks met een drankje in je hand récht de golven in. Het is een beleving die ook voor niet-surfers aantrekkelijk is. De sfeer wordt relaxed, met veel hout en planten, en nodigt uit om lekker te blijven hangen. Hier kom je naartoe met je vrienden, of spreek je af met je date!

In juni is de surfpool klaar. Surfers die SurfCredits hebben gekocht krijgen voorrang om tijdens de beginfase de eerste surfsessies te boeken. Wil jij ook zo snel mogelijk de golven uitproberen? Er zijn nog enkele SurfCredits beschikbaar op RiF010.nl. Op 6 juli staat een Internationale surfwedstrijd op de planning om de officiële opening van RiF010 te vieren. Je krijgt dan de kans om de beste surfers van Nederland en pro’s uit het buitenland van zeer dichtbij in actie te zien!

Duurzaam en sociaal


De golfinstallatie en het strandhuis werken op duurzaam opgewekte stroom, en is in het ontwerp telkens gekeken naar energiebesparing. Zo wordt het water in de surfpool bijvoorbeeld gefilterd met microzeven, die veel minder energie verbruiken dan traditionele zandfilters. In de surfbar/restaurant vind je bijvoorbeeld geen wegwerpartikelen en de shop verkoopt duurzaam geproduceerde surfboards.

Stichting RiF010 heeft als doel alle Rotterdamse schoolkinderen kennis te laten maken met golfsurfen en andere watersporten middels een gymles of sportdag. Met elke golf die je surft en iedere kop koffie die je drinkt help je dat mogelijk maken! Zo wordt RiF010 een plek die mensen van alle leeftijden bij elkaar brengt en motiveert om lekker te sporten.

Edwin van Viegen kan zijn geluk niet op: “Bijna iedere dag neem ik een kijkje op de bouwplaats, het ismachtig mooi om te zien hoe al die jaren dromen, plannen en regelen nu vaste vorm krijgen. Dit wordt een visitekaartje voor de stad Rotterdam, hiermee gaan we de hele wereld bereiken!”

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account