Rivierkreeften bij de Rotte

Rivierkreeften zijn kleine kreeften van maximaal 16 centimeter groot. Je vindt ze in Nederland in rivieren, beken en meren. Ze zijn een belangrijk onderdeel van het ecosysteem en spelen een belangrijke rol in de voedselketen. Helaas kan hun aanwezigheid ook een negatieve impact hebben op de natuur als ze in grote aantallen voorkomen. Dat laatste zien we de laatste tijd gebeuren in het gebied rondom de Rotte.

Over de rivierkreeften

RivierkreeftthumbnailDe rivierkreeft eet zo'n beetje alles wat los en vast zit. Van planten tot andere kreeftachtigen en zelfs kleine vissen. Bij grote getallen kan dit leiden tot een verstoring van de natuurlijke balans in het gebied, waardoor bepaalde soorten worden uitgedund of zelfs uitsterven. Daarmee kunnen rievierkreeften best veel impact hebben op het ecosysteem van het gebied. Een voorbeeld: rivierkreeften eten kleine vissen. Heel veel rivierkreeften, eten samen dus heel veel kleine vissen. Dat betekent dat er voor andere roofdieren zoals vogels een tekort aan voedsel ontstaat. Die populatie dunt dan uit of verhuist naar andere gebieden waar meer voedsel te vinden is. Zo zet het een golf van veranderingen in het gebied in werking.

Waterkwaliteit

Een ander voorbeeld is de impact van teveel rivierkreeften op de waterkwaliteit. Rivierkreeften zijn bekend om hun grote eetlust en kunnen snel een grote hoeveelheid voedsel wegwerken. Dit kan leiden tot een vermindering van de hoeveelheid planten en algen in het water. Het gevolg daarvan is een afname van het zuurstofgehalte in het water en daarmee een vermindering van de waterkwaliteit. Ook daar kunnen vissen en planten weer hinder van ondervinden. Planten worden dus niet alleen kaalgevreten, er is ook niet genoeg zuurstof in het water om nieuwe planten te laten groeien. 

Rivierkreeften bij de Rotte

Als je er op let, zie je het gelijk. Afbrokkelende stukken land aan de waterkant, kaal gegeten oevers en een steeds verder terugnemende hoeveelheid begroeing langs het water. In het Hoge Bergse Bos kan je het al goed zien als je daar een rondje maakt langs het water. 

Wat wordt er aan gedaan?

De beste bestrijding is simpelweg rivierkreeften vangen. Het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard heeft momenteel een succesvolle pilot lopen in de Krimpenerwaard. Daar zien ze dat onder andere door het vangen van de kreeften de natuurlijke balans in het gebied begint te herstellen. Vooralsnog is dit een pilot en is niet bekend wat er na afloop van de pilot mee gedaan kan worden in andere gebieden, zoals het gebied rondom de Rotte. We hopen natuurlijk dat ze deze aanpak ook snel in ons gebied mogen inzetten!

 

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account