Nieuw pad noordelijke Rotte

Nieuw recreatief pad langs noordelijk deel van de Rotte

Bestemmingsplanprocedures door Lansingerland en Zuidplas in aantocht

Lansingerland en Zuidplas zijn binnenkort van plan tegelijk de bestemmingsplanprocedure te gaan starten voor het Verlengde Molengangenpad te Moerkapelle. Dit is een beoogd nieuw recreatief pad langs het noordelijk deel van de Rotte om het Bentwoud te verbinden met het recreatiegebied Rottemeren. Het aan te leggen pad loopt deels over het grondgebied van de gemeente Zuidplas en deels over het grondgebied van de gemeente Lansingerland en past niet binnen de daar geldende bestemmingsplannen.

Ontwerpbestemmingsplan gezamenlijk in procedure brengen

Het realiseren van het pad is een lang gekoesterde wens van de provincie Zuid-Holland en heeft eerder tot een besluit geleid van het DB Recreatieschap Rottemeren (de gemeenten Rotterdam, Lansingerland en Zuidplas zijn hierin vertegenwoordigd).

De ruimtelijke procedure ligt op het bord van gemeenten en het opstellen van een ontwerp-bestemmingsplan is een verantwoordelijkheid van het recreatieschap. Inmiddels is in opdracht van het Recreatieschap een ontwerpbestemmingplan opgesteld voor de benodigde planologische procedure. Lansingerland en Zuidplas hebben afgesproken om de planologische procedures (ter inzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan) samen te laten plaatsvinden. Tegelijkertijd zal een start worden gemaakt met het opstellen van een uitvoeringsplan en uitvoeringsovereenkomst.

Terinzagelegging

Het ontwerpbestemmingsplan Verlengde Molengangpad komt dus op korte termijn ter inzage. Voor direct belanghebbenden is inzicht in het proces en het opstellen van een eventuele zienswijze belangrijk. Zij zijn daarom door het college via een bewonersbrief hierover al geïnformeerd.

Tijdens de inzagetermijn kan iedereen een zienswijze indienen, die met een beantwoording aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. De gemeenteraad heeft uiteindelijk het laatste woord door al dan niet het bestemmingsplan vast te stellen.

Zodra het ontwerpbestemmingsplan ter inzage komt, informeert het college de belanghebbenden per brief. Daarnaast publiceert de gemeente de bekendmaking van de terinzagelegging in Hart van Holland en online.  

Achtergrond

Het Verlengde Molengangenpad is een lang gekoesterde wens van de provincie Zuid-Holland en het Recreatieschap Rottemeren. Hierin zijn Zuidplas, Rotterdam en Lansingerland via een Gemeenschappelijke Regeling vertegenwoordigd. Op de fiets of wandelend de loop van De Rotte beleven is een behoefte waarmee hieraan kan worden voldaan. Daarom is het ook vroegtijdig opgenomen in diverse beleidsplannen van het Recreatieschap Rottemeren en Provincie Zuid-Holland. Ook op gemeentelijk niveau, zoals in door de gemeenteraad van Zuidplas vastgestelde visies en documenten, waaronder de Structuurvisie Zuidplas 2030 (2012), Mobiliteitsvisie Zuidplas (2015), Kader en Koers Rottemeren (2019).  

Van intentieovereenkomst tot motie met extra onderzoeken

In 2017 is een intentieovereenkomst ondertekend tussen het Recreatieschap Rottemeren en de gemeenten Lansingerland en Zuidplas. Het Dagelijks Bestuur van het recreatieschap heeft daarna in 2020 het ontwerptracé voor een fietspad aan de oostelijke kant van de Rotte vastgesteld en op basis daarvan een ontwerpbestemmingsplan voorbereid.

Het college van Zuidplas is bekend met het ontbreken van draagvlak vanuit de direct aanwonenden en grondeigenaren. Hun geuite bezwaren die zijn bekrachtigd via een handtekeningenactie (petitie) gaan over hun zorgen om de verkeersveiligheid, de verwachte drukte en de impact daarvan op hun dagelijkse leefomgeving en hun zorgen om de negatieve effecten op de bedrijfsvoering van langs het tracé gelegen bedrijven.

In 2021 heeft de gemeenteraad van Zuidplas met die signalen op het netvlies daarop een motie unaniem aangenomen. Het college van Zuidplas is toen gevraagd extra onderzoek te laten uitvoeren door het Recreatieschap Rottemeren naar de verkeersveiligheid en alternatieve tracés Verlengde Molengangpad te verkennen.

Het onderzoek naar de verkeersveiligheid laat zien dat het fietspad met een aantal aanbevelingen en maatregelen verkeersveilig kan worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld door het gehele pad als fietsstraat aan te leggen van grotendeels 3,5 m breed. De voorgestelde inrichtingseisen zullen terugkomen in het inrichtingsplan.

In het onderzoek naar de alternatieve tracés zijn vier verschillende tracés en een tussenvariant met elkaar vergeleken. De conclusie van dit onderzoek is dat het DO-tracé het meest optimaal en financieel haalbaar is. De nadelige gevolgen voor de omgeving van het DO voor het agrarisch gebied of de omwonenden zijn beperkt ten opzichte van alle andere onderzochte alternatieven. De gemeenteraad is in 2022 over de uitkomst geïnformeerd en het college heeft toen aangegeven dat de bestemmingsplanprocedure kan worden gestart.

Gebiedspaspoort Moerkapelle: behoefte aan extra recreatieve verbindingen

Eerder dit jaar is tijdens de participatiesessie voor het Gebiedspaspoort Moerkapelle het thema recreatie aan de orde geweest. Binnen de dorpsgemeenschap van Moerkapelle werd het geluid afgegeven, dat er behoefte is aan een duidelijke en veilige verbinding met het open landschap, de Rotte en het Bentwoud en het versterken van de recreatieve route(s) aan de westkant van de Herenweg. Het college ziet het Verlengde Molengangpad als een logische recreatieve verbinding die voor de inwoners van Moerkapelle een meerwaarde zal hebben.

Het Verlengde Molengangenpad is een lang gekoesterde wens van de provincie Zuid-Holland en het Recreatieschap Rottemeren. Hierin zijn Zuidplas, Rotterdam en Lansingerland via een Gemeenschappelijke Regeling* vertegenwoordigd. Op de fiets of wandelend de loop van De Rotte beleven is een behoefte waarmee hieraan kan worden voldaan. Daarom is het ook vroegtijdig opgenomen in diverse beleidsplannen van het Recreatieschap Rottemeren en Provincie Zuid-Holland. Ook op gemeentelijk niveau, zoals in door de gemeenteraad vastgestelde visies en documenten, waaronder de Structuurvisie Zuidplas 2030 (2012), Mobiliteitsvisie Zuidplas (2015), Kader en Koers Rottemeren (2019).  

 

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account