Nationale Molendag

Op zaterdag 12 en zondag 13 mei is het Nationale Molendag in Nederland. Vele molens openen hun deuren of laten speciaal voor deze dag hun wieken draaien. Aan de Rotte staan meerdere molens. Met plezier introduceren wij ze.

Molens aan de Rotte

Langs de Rotte stonden vroeger vele molens. Ze zorgden ervoor dat het polderniveau op pijl bleef of er werd graan tot meel gemalen, de basis van ons brood. Molens waren ondenkbaar in die tijd. Na de Tweede Wereldoorlog in de 20e eeuw brachten de economische en technische ontwikkelingen het overgrote deel van de laatste windmolens tot stilstand. Niet alle molens zijn bewaard gebleven. Sommige worden als woonhuis gebruikt en bestaan enkel nog uit de molenromp. Gelukkig geld dit niet voor alle molens langs de Rotte. Al zijn de meeste niet meer werkzaam, ze staan er nog wel en zijn een lust voor het oog. De molens die nog in volle glorie staan zijn:

  1. Molenviergang - Zevenhuizen
    Nationale Molendag: niet geopend, wel draaiende wieken.
    De Molenviergang in de Tweemanspolder te Zevenhuizen bestaat uit vier achter elkaar geschakelde molens die samen het polder niveau op peil hielden. Om het hoogteverschil tussen het polderniveau en het niveau van de rivier de Rotte (ca. 4,5 mtr) te overbruggen, zijn vier molens nodig aangezien de opvoer hoogte van een molen max. 1,2 - 1,5 mtr. is. Deze unieke molen-viergang is tot 1952 in vol bedrijf geweest. In dat jaar heeft een elektrisch gemaal de taak over genomen. De molens zijn ook nu nog volledig in tact en maalvaardig, dus kunnen in het geval van calamiteiten hun oude taak weer opnemen. Lees meer.
    Adres: Tweemanspolder 2, 2761 EE Zevenhuizen

  2. Eendragtsmolen - Zevenhuizen 
    Nationale Molendag: niet geopend/ geen draaiende wieken.
    De Eendrachtsmolen is een grondzeiler bij het Zevenhuizer Verlaat tussen de Hennipsloot en de Rottemeren nabij Zevenhuizen ZH. De molen is in 1727 gebouwd als boezemmolen die het water uitsloeg van twee thans niet meer bestaande molengangen. Tegenwoordig kan de molen als waterververser voor de Rotte dienstdoen. De molen doet daarnaast dienst als woning. Sinds 1949 is de molen eigendom van het Hoogheemraadschap van Schieland, inmiddels gefuseerd tot het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Het wiekenkruis heeft roeden met een lengte van circa 28 meter en is uitgerust met het oudhollands hekwerk met zeilen. Het water wordt opgevoerd met een scheprad.

    Adres: Rottekade 1, 2761 EA Zevenhuizen

  3. Prinsenmolen - Rotterdam
    Nationale Molendag: zaterdag geopend
    De Prinsenmolen is een grondzeiler uit 1648 aan de Rotte in de Rotterdamse deelgemeente Hillegersberg. In 1881 werd het stoomgemaal Berg en Broekse Verlaat gebouwd en werd de Bergsche Molen die tot dan toe samen met de Prinsenmolen de polder drooghield, afgebroken. De Prinsenmolen bemaalde tot 1966 de polder Berg en Broek, maar is tegenwoordig buiten bedrijf en heeft een woonfunctie. De Prinsenmolen is wel maalvaardig.
    Adres: Prinsenmolenpad 72, 3054 XM Rotterdam - Hillegersberg-Schiebroek

  4. Molen de vier winden - Rotterdam
    Nationale Molendag: zaterdag geopend tussen 10.00 en 16.00 uur
    De Vier Winden is een stellingmolen uit 1776 aan de Rotte in de Rotterdamse wijk Terbregge. Tot 1964 werd met de molen graan gemalen. De molen aan de Terbregse Rechter Rottekade is tegenwoordig buiten bedrijf maar draaivaardig. Onder in de molen worden meelproducten verkocht en workshops gegeven door Drie kleur Grutterij.
    Adres: Terbregse Rechter Rotte Kade 91, 3055 XC Rotterdam

Eendrachtsmolen Zevenhuizen

Eendrachtsmolen Zevenhuizen

Molen De Vier Winden - Rotterdam

Molen De Vier Winden - Rotterdam

Molenviergang Zevenhuizen

Molenviergang Zevenhuizen

De Prinsenmolen

De Prinsenmolen

Rondje molens langs de Rotte?

Pak tijdens de Nationale Molendag de fiets of wandel langs de molens met de fiets- en wandelroutes van de vereniging Molenvrienden Rottemerengebied. Onderweg passeer je de diverse molens in het gebied. Klik hier voor de route.

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account