Kap zieke iepen Bleiswijse Zoom

Binnenkort begint aannemer AK Barendrecht in opdracht van Staatsbosbeheer met het verwijderen van zo een twintal zieke en dode iepen in de Bleiswijkse Zoom. Deze bomen zijn in meer of minder mate aangetast door de iepenziekte en vormen daardoor een gevaar voor recreanten en andere iepen. Dode en zieke iepen kunnen plotsklaps omvallen en takken verliezen. Daarnaast zijn ze besmettingsbron voor ander iepen.

Oorzaak

Iepenziekte wordt veroorzaakt door een schimmeltje. Dat schimmeltje komt in de boom doordat iepenspintkever de sporen van dit schimmeltje met zich meedraagt. Op de boom verspreidt het schimmeltje zich. De iep reageert hierop door zijn houtvaten af te sluiten. Doordat de houtvaten afgesloten worden kan de boom geen water en voedingstoffen meer transporteren naar de kroon waardoor takken. twijgen en bladeren verwelken. Bij een doorgezaagde tak kun je duidelijk een bruine ring zien waar de houtvaten zitten. Verwelkte bladeren die lang aan de takken blijven hangen is kenwerkend voor deze aantasting.

Gevolgen

Als de schimmel zich verder verspreidt in de boom zal de iep uiteindelijk afsterven. Een aangetaste iep is een besmettingsbron voor iepen in de omgeving. Want de iepenspintkever legt zijn eieren onder de bast van deze boom. De jonge kevers die uitvliegen zijn besmet met iepziekte en kunnen andere bomen infecteren. Ook wanneer er contact is tussen de wortels van verschillende iepen kan besmetting optreden. Een aangetaste iep dient daarom zo spoedig mogelijk verwijderd te worden

 Wanneer de iepen precies gekapt worden is afhankelijk van de weersomstandigheden en beschikbaarheid van de aannemer.

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account