Inloopavond Hoge Bergse Bos

Recreatieschap Rottemeren organiseert op 23 januari een inloopavond over de werkzaamheden die de komende tijd in het Hoge Bergse Bos gaan plaatsvinden. Regulier bosonderhoud, verjonging van het bos en de essentaksterfte worden gelijktijdig aangepakt. Op deze manier wil het Recreatieschap Rottemeren snel gaan bouwen aan een vitaal en toekomst bestendig bos en houden zij de overlast voor het gebied en de bezoekers zo kort mogelijk.  Op donderdag 23 januari ben je vanaf 19.00 tot 21.00 uur van harte welkom in “het Trefpunt” van Natuur- en Vogelwacht Rotta, Hoeksekade 164 in Bergschenhoek. Vertegenwoordigers van Staatsbosbeheer zijn daar aanwezig om de werkzaamheden toe te lichten en om je vragen te beantwoorden. 

Bosbeheer

Sinds 2018 pakt Staatsbosbeheer het bosbeheer in de Rottemeren gestructureerd aan. De essentaksterfte, regulier/ bosonderhoud en een hoognodige verjonging van het populierenbestand maakt stevig ingrijpen noodzakelijk. Na de Bleiswijkse Zoom Noord in 2018, het Lage Bergse Bos in 2019 en de Bleiswijkse Zoom Zuid dit jaar, komt het Hoge Bergse Bos in 2021 aan de beurt.

Regulier onderhoud

In het Hoge Bergse Bos gaan ze bosonderhoud uitvoeren in de vorm van dunningen en verjongingskap. Dunning houdt in dat ze in dicht begroeide delen bomen weghalen om andere bomen de ruimte te geven om verder te groeien.  Verjongingskap houdt in dat ze oude bomen vervangen voor nieuwe bomen. Door het dunnen en verjongen ontstaat er een meer gevarieerd bos met een betere leeftijdsopbouw.

Essentaksterfte

Daarnaast halen ze zieke essen weg die aangetast zijn door de essentaksterfte. Dit is helaas nodig voor de veiligheid van bezoekers, omdat zieke essen om kunnen vallen. Eventuele vitale essen laten ze staan zolang dat geen gevaar voor de omgeving oplevert.

Herplant

Daar waar open plekken ontstaan wordt een variatie aan struik- en boomsoorten geplant. Hiermee werken ze toe naar een bos met een gevarieerde structuur en leeftijdsopbouw om daarmee de biodiversiteit te vergroten en de kans op ziekte te verkleinen. 

Werkzaamheden

In januari 2020 start Staatsbosbeheer met het selecteren van de bomen die verwijderd worden. De geselecteerde bomen krijgen een gekleurde stip. Dit heet blessen en duurt tot mei dit jaar. In de zomer en het najaar van 2021 worden de gebleste bomen verwijderd. Vanaf november dat jaar tot maart 2022 wordt er herplant.

Informatie

Als je nog vragen hebt kun je contact opnemen met boswachter Dick van Stegeren. Hij is bereikbaar via email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account