Informatiezuilen langs de Rotte

Langs de Rotte worden binnenkort veertien informatiezuilen geplaatst, van Oorsprong tot Dam. Elke zuil verteld iets over zijn eigen plek en alle 14 zuilen vormen samen één geheel, van Moerkapelle tot Rotterdam. 

Eind november worden de informatiezuilen binnen twee dagen geplaatst. Van Moerkapelle, waar de Rotte ontspringt, tot in de binnenstad van Rotterdam, waar 750 jaar geleden de dam is gebouwd waaraan Rotterdam zijn naam dankt. Door de coronamaatregelen zal de openingshandeling bescheiden zijn.

Ruggengraat

Het plaatsen van de informatiezuilen is een project van Recreatieschap Rottemeren, Gemeente Rotterdam en Provincie Zuid-Holland. Zeven zuilen komen er op het gebied van de schappen, de andere zeven op Rotterdams grondgebied. “We laten daarmee zien dat het Rottegebied één geheel is”, vertelt projectleider Monique Banus. “De rivier is de ruggengraat waar alle plekken aan vast zitten. We afficheren het gebied daarom ook als DE Rotte.”

Geschiedenis

De zuilen worden 2,35 meter hoog en 45 cm breed. Monique: “Op iedere zuil staat aan één kant de gehele kaart van DE Rotte afgebeeld, zodat je een gevoel krijgt van waar je bent. Op de andere kant van de zuil staat informatie over de plek waar je staat. Iets over de geschiedenis en de bedrijvigheid, de natuur of het watersysteem. Of juist iets over sport en recreatie. Er staat ook altijd een QR-code bij die naar een webpagina leidt op onze website (Ookditisderotte). 

Sport en spel

De zuilen geven een goed beeld van het gebied én de ontwikkelingen door de tijd. Het vergaren van de informatie was een leuke uitdaging, aldus Monique. “We hebben samengewerkt met historische genootschappen en foto’s uit de archieven gehaald. Koos Termorshuizen, schrijver van het boek De Rotte - van Wilde Veenen tot Wereldhaven, hielp ons met de teksten. Toen we zo samen aan het zoeken waren naar geschikt beeldmateriaal en informatie, zag ik de overeenkomsten tussen vroeger en nu. Zo lang al wordt er op de Rotte gezeild, geroeid en geschaatst. Sport en spel, ook dat is DE Rotte.”

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account