Informatieavond boswerkzaamheden 2024

Donderdagavond 26 januari 2023 zal Staatsbosbeheer de plannen voor boswerkzaamheden in de Bleiswijkse Zoom toelichten. De werkzaamheden vinden plaats in 2024. Van 19.00 tot 21.00 uur ben je van harte welkom bij Trefpunt van Natuur en Vogelwacht Rotta aan de hoeksekade 164, 2661 JL in Bergschenhoek.  De boswachters van Staatsbosbeheer vertellen daar meer over de verschillende werkzaamheden, waarom deze plaatsvinden en hoe ze het aan gaan pakken. 

De impact van de boswerkzaamheden in de Bleiwijkse Zoom is minder groot dan in 2018 en 2019. Destijds zijn veel bomen gekapt omdat ze ernstig waren aangetast door essentaksterfte. Daarnaast zijn er toen meer bomen verwijderd om de variatie in stamdikte, leeftijd en soorten bomen en struiken te vergroten. Dat was goed voor de biodiversiteit en het verminderde de kwetsbaarheid voor ziekten en klimaatverandering. Staatsbosbeheer besloot toen om de Bleiswijkse Zoom Noord en Zuid in verschillende jaren aan te pakken. Bij de komende werkzaamheden is dat niet meer nodig. In 2024 werken ze aan beiden delen tegelijk. 

Staatsbosbeheer dunt het bos uit door sommige bomen en struiken te verwijderen, zodat andere bomen en struiken meer ruimte hebben om zich te ontwikkelen. Dit zorgt voor meer variatie van soorten in het gebied. Daarnaast snoeien ze bomen, houden ze paden vrij van overwoekerende planten en verzorgen ze de nog jonge planten die de afgelopen jaren zijn geplant. De focus ligt in de basis op dunnen. Daar waar mogelijk poot Staatsbosbeheer nieuw bosplantsoen of grotere bomen. De verwachting is dat er bij de werkzaamheden weinig grote open ruimtes ontstaan en dan heeft herplanten weinig toegevoegde waarde.

Enige schade aan wegen en paden is moeilijk te voorkomen. Direct na de werkzaamheden staat daarom groot onderhoud gepland aan de wegen en paden, zodat eventuele schade snel herstelt kan worden. Tussen de werkzaamheden in kan er mogelijk wel enige hinder zijn. Uiteraard zorgen ze ervoor dat de wegen en paden veilig blijven.

Na de boswerkzaamheden staat het grootonderhoud van de bermen en grasvelden gepland. Voor de exacte uitvoering van de werkzaamheden zijn de weersvoorspellingen wel van belang.

Voor meer informatie kan je contact opnemen met Mark Vermeulen, boswachter beheer Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account