Doe mee met de Natuurwerkdag in de Rottemeren

Op 5 november is er weer de jaarlijkse Natuurwerkdag. Door het hele land zetten vrijwilligers zich in om de Nederlandse natuur een handje te helpen. Dit jaar heeft Staatsbosbeheer in recreatieschap Rottemeren ook een locatie. Kom een dagje de handen uit de mouwen steken. onder leiding van de boswachters van Staatsbosbeheer. Lijkt je dat leuk? Kom dan op zaterdag 5 november tussen 10.00 en 16.30 naar één van de eilandjes aan de Noordoever van de Zevenhuizerplas.Voor koffie en lunch wordt gezorgd. Kinderen zijn ook van harte welkom.

Opgeven is verplicht

Er is beperkt plek voor deelname. Schrijf je daarom vooraf in via deze link.  

Wat ga je doen?

In de Zevenhuizerplas is er naast recreatie ook veel prachtige natuur. Vooral op de vier eilandjes  aan de Noordoever, waarvan 2 onbereikbaar zijn voor bezoekers ontwikkeld de natuur zich mooi. Sinds een aantal jaar bevindt zich op één van die eilandjes  een Oeverzwaluwenwand. Ieder jaar komen hier vele Oeverzwaluwen hun nestje bouwen. Iets verderop ligt het verdronken populieren bosje. Hier krioelt het van de rietvogels zoals de Snor en Baardman die zich daar helemaal thuis voelen.

Per boot gaan we naar 1 van de 2 eilandjes waar je normaal als bezoeker niet komen kan, om bomen te zagen. De bomen en takken verwerken we in takkenrillen. Dat is weer goed voor allerlei vogels en insecten om in te schuilen en te broeden. Andere bomen zagen we niet om maar geven we enkel een zaagsnede rondom. Dit heet ringen. Door te ringen sterft de boom af en wordt het een staande dode boom. Dit staande dode hout is belangrijk voor allerlei insecten om in te overwinteren. Ook de Grote Bonte specht hakt hier graag zijn nest in. Door het zagen en ringen komt er meer licht in het bos waardoor andere bomen de kans krijgen om verder te groeien. Zo helpen we de natuur een handje mee om zich beter te ontwikkelen.

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account