De geschiedenis van de prinses Irenebrug

De Prinses Irenebrug in Hilligersberg is een van de bruggen die over de Rotte loopt. Hij is vernoemd naar de jongere zus van koningin Beatrix. 

Geschiedenis

Op die plek staat al eeuwen een brug, maar dat was niet de brug die er vandaag de dag ligt. Sinds 1645 lag er een ophaalbrug die door de eeuwen heen meerdere keren is vernieuwd, ingestort en weer opnieuw gebouwd. In 1930 stortte de brug opnieuw in door een te brede vrachtwagen die over de brug heen probeerde te rijden. Op 5 augustus 1939 werd de brug opnieuw geopend, op dezelfde dag dat Prinses Irene werd geboren. De brug werd een paar dagen later na het verkrijgen van toestemming van het Koninklijk Huis dan ook feestelijk gedoopt tot de Prinses Irenebrug. 

De oorlog

En toen kwam de oorlog. De Duitsers wilden niet dat er op enige manier gerefereerd werd aan het Nederlandse Koninklijk Huis en verbood het gebruik van de naam. Ze doopten de brug om tot de Terbregse Brug. Na de oorlog werd de oorspronkelijke naam de brug in ere hersteld.

Het brugwachtershuisje

Jarenlang is de brug met de hand bediend. De brug vormt een belangrijk en vooral ook druk knooppunt. De brugwachter had hierin een belangrijke taak om te zorgen dat zowel het straatverkeer als de vaarroute zo min mogelijk hinder van elkaar ondervonden. In 2018 is het systeem vervangen voor een digitaal systeem. Vanaf dat moment kon de brug op afstand bediend worden en werd het brugwachtershuisje overbodig. In 2018 is het gesloopt.

Vandaag de dag

Vandaag de dag is de Prinses Irenebrug nog steeds een belangrijk verkeersknooppunt in Rotterdam. De brug is een van de drukst bereden bruggen van de stad en wordt gebruikt door veel automobilisten, fietsers en voetgangers. Ook is de brug een populaire plek voor toeristen om foto's te maken vanwege het prachtige uitzichten over het water van de Rotte met de stad op de achtergrond.

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account