De keizer van sloot patrouilleert boven het water

Wanneer het een mooie en warme zomerdag is, en je bent in de buurt van het water, kan je er niet meer omheen, de keizer van de sloten is weer actief. Met hun fel blauwe achterlijf, groene borststuk en een lengte van maar liefst 8,4 centimeter, is de grote keizerlibel een opvallende en elegante verschijning!

Keizer van de sloot

De grote keizerlibel draagt zijn naam niet voor niets. Door zijn grootte, opvallende kleuren en dominante gedrag is hij inderdaad de keizer van de sloot! De mannen patrouilleren heen en weer boven de sloten, en jagen iedere indringer direct weg. Daarnaast is de soort ook erg vraatzuchtig, en draait zijn vleugels er niet voor om om een vlinder of een andere libel naar binnen te werken! Kortom, met deze jongens valt niet te spotten!

Niets ontgaat de keizerlibel

De grote keizelibel is net zoals alle andere libelle een echte zichtjager. Ze hebben een donders scherpe blik, wat komt door de samengestelde ogen, die uit 10.000 tot 50.000 facetjes bestaan. Met deze ogen nemen deze libellen iedere bewegingen waar. Het bovenste gedeelte ziet scherp op afstand en het onderste dichtbij. Om licht en donker te kunnen onderscheiden heeft de libel nog drie enkelvoudige ogen. Hoogstwaarschijnlijk functioneren ze als een optisch evenwichtsorgaan. Door het vervormen van hun antennes zijn deze libellen ook nog eens in staat snelheid te meten.

Aliens onder water

Vanaf half mei tot eind oktober, kun je grote keizelibellen tegenkomen. Voordat deze volwassen dieren boven de sloot vliegen, leven ze eerst nog eens 1-2 jaar als larve onder water. De veel groenere vrouwtjes van de grote keizerlibel leggen na de paring hun eitjes onder de bladeren van waterplanten, waarna er langzaamaan een moordlustig wezen onder water begint te groeien. De larve van libellen doen met hun grote creepy ogen en vreemde bek je met een beetje fantasie denken aan een alien. Deze monsters hebben namelijk een skill waarvan je zou denken dat deze alleen in films voorkomt, ze kunnen namelijk hun onderkaak naar voren schieten! Dit is bizar toch? De larve sluipen langzaam op hun prooi af, en schieten vervolgens hun kaak naar voren, grijpen de prooi, en trekken deze naar hun toe om ze vervolgens tussen hun scherpe tanden te laten verdwijnen. Kieskeurig zijn ze niet, ze pakken alles wat ze maar pakken kunnen! Zelfs jonge visjes zijn niet veilig wanneer de grote keizerlibel in hun sloot leeft!

Tijd om naar buiten te gaan

Larven van de keizerlibel vervellen meerdere keren voordat het libellen zijn. Wanneer rond half mei het zonnetje schijnt, en de temperatuur oploopt, sluipen de larven via een waterplant omhoog voor hun laatste vervelling. Achter op het borststuk van de libel scheurt de huid open, en kruipt er een bleke, verfrommelde libel naar buiten. Deze klimt langzaam naar boven, en pompt zich als het ware op. Dit kan soms wel uren duren. Voor de libellen een erg kwetsbaar moment. Op dit moment zijn ze namelijk compleet machteloos!

Sprookjes

Veel mensen zijn erg bang voor libellen. De meest bloeddorstige verhalen gaan rond. Zou zouden ze eitjes onder je huid leggen, je aanvallen en je bloed drinken en zouden ze je vreselijk hard kunnen steken. Gelukkig zijn dit allemaal sprookjes. In theorie heeft de grote keizerlibel kaken waarmee hij je zou kunnen bijten, echter zou hij dit nooit doen. Libellen vluchten juist, in plaats van aanvallen. Alleen als je een grote keizerlibel beet hebt, en je hand voor zijn bek legt, zou hij je in theorie kunnen bijten. Steken is al helemaal een fabeltjes. Libellen hebben geen eens een angel waarmee ze zouden kunnen steken. Kortom, zie je een grote keizerlibel voorbij komen, geniet er van in plaats van vluchten! :)

Een keizerlibel zien

Bijna overal waar voldoende water is, vindt je keizerlibellen. Zo kun je ze aantreffen langs sloten, maar ook boven plassen en poelen. Net zoals bijna alle insecten zijn ook de keizerlibellen alleen maar actief met warm weer. Vooral in juli zijn de aantallen van de grote keizerlibel het hoogst.

Bron: Jonathan Leeuwis, Staatsbosbeheer

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account