De Bierdrinker

In het verhaal achter het kunstwerk nemen we maandelijks een kunstwerk dat aan of nabij de Rotte staat onder de loep. Deze maand is het de beurt aan de Bierdrinker, die staat aan de Crooswijksesingel in Rotterdam.

Om te gaan naar de oorsprong van de Bierdrinker, gaan we terug naar de tweede helft van de negentiende eeuw. In die periode, toen de wijk Crooswijk net in aanbouw was, vestigden veel bedrijven zich in de wijk. Dit zorgde voor veel werkgelegenheid voor mensen in de wijk. Na de Tweede Wereldoorlog was Crooswijk nagenoeg helemaal volgebouwd. Door een gebrek aan uitbreidingsruimte vertrokken de meeste bedrijven weer. Waar de meeste fabrieksgebouwen werden vervangen voor woningen, bleef het kantoorgebouw van Heineken staan. 

Het bedrijf Heineken vestigde in 1874 haar tweede vestiging in Nederland en deed dat op de hoek van de Rotte en de Crooswijksesingel. Toentertijd werd hiervoor gekozen vanwege de aanwezigheid van natuurlijke bronnen en natuurlijk de goede aan- en afvoermogelijkheden die de rivier de Rotte met zich meebracht. Zo'n 100 jaar later verhuisde Heineken naar Zoeterwoude. Alle fabrieksgebouwen werden gesloopt, behalve het kantoorgebouw. Tientallen jaren later, in de jaren 90, werd dit gebouw overgekocht door Stadsherstel Historisch Rotterdam en werd dit gebouw gronding gerestaureerd. Op een pleintje voor het kantoorgebouw zien we een klein bronzen beeldje, de Bierdrinker, van Huib Noorlander. Een geschenk van Heineken aan de Gemeente Rotterdam als herinnering aan bijna 100 jaar lang nauwe samenwerking van de bierbrouwer met Crooswijk. Door de Rotterdammers wordt het beeld Manneken Pils genoemd.

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account