Triade

In het verhaal achter het kunstwerk nemen we maandelijks een kunstwerk dat aan of nabij de Rotte staat onder de loep. Deze maand is het de beurt aan de Triade. 'Triade' bestaat uit drie beelden in de drie kernen van de voormalige gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle, nl. Zevenhuizen, Moerkapelle en Oud-Verlaat. 

Betekenis

De naam van het kunstwerk Triade komt goed overeen met de daadwerkelijke betekenis van het woord triade. Net als bij de definitie van het woord, kent het kunstwerk 3 objecten die samen een eenheid vormen. De beelden bestaan alledrie uit een boot op een koepel. Ze hebben elk een eigen kleur en een ander voorwerp in de boot, die aarde (rood), water (blauw) en flora (groen) voorstellen. 

De beelden

Zoals eerder genoemd, bestaat het kunstwerk dus uit 3 onderdelen. In Oud Verlaat, staat de schroef van Archimedes voor de overwinning op het water. In Moerkapelle staan de spaden symbool voor de gewonnen turf. In Zevenhuizen vind je een gestileerd hoofd, de muze: inspiratiebron voor het menselijk vernuft.

De kunstenaar

De maker van de Triade is Jos Hachmang (Noordwijkerhout, 1957). Na studies in Rotterdam en Engeland is hij les gaan geven in ruimtelijk ontwerpen en heeft hij naast de Triade ook andere openbare kunstwerken op zijn naam staan, zoals de Rode Zon in Noordwijkerhout. Hachmang heeft de Triade in 2009 gerealiseerd in opdracht van de Gemeente Zuidplas.

 

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account