Totempalen

In het verhaal achter het kunstwerk nemen we maandelijks een kunstwerk dat aan of nabij de Rotte staat onder de loep. Deze maand is het de beurt aan de Totempalen in Bleiswijk. We spraken onder andere met Gerrit van der Knaap van de Oudheidkundige Vereniging en Museum Bleiswijk en vroegen naar zijn verhaal over de Totempalen.

Hoe is het idee voor het kunstwerk ontstaan?

“Zo’n 10 jaar geleden werd de Bleiswijkse Fles geopend, dat is het gebied boven de Bleiswijkse Zoom. Er was toen een openingsfestiviteit, waar er een opblaasbare molen heeft gestaan en er een marktje is geweest. Door kunstenaar Everardus Smit zijn er aantal houtsculpturen (de Totempalen) ontworpen. Deze heeft Smit zelf gezaagd. Het zijn 7 van zulke houtsculpturen in totaal. Er staat er 1 bij Elysium en 6 langs het fietspad (het dichtbijzijnde fietspad vanuit het Elysium). De houtsculpturen vertellen een verhaal en heten de wachters van Bleiswijk. De kunst is niet zozeer de vorm of iets dergelijks, maar dat ze met een motorzaag uitgezaagd zijn door een Nederlands kampioen. Dat is erg knap. Ze zijn gemaakt met gedachte dat ze zouden vergaan na verloop van tijd. Een paar jaar geleden werden er veel bomen fors gekapt en dus werden de sculpturen weer beter zichtbaar. Ze stonden verborgen, maar nu vol in de zon, waardoor ze beter bewaard blijven. Ook de vogels gaan er niet opzitten.”

Betekenis

De wachters van Bleiswijk zijn afgekapte boomstammen die er al stonden met de wapens van de opdrachtgevers (gemeentes, provincie en recreatieschap). Ze stellen voor: een ridder, Franse soldaat, Viking, Spaanse Soldaat, Romeinse soldaat en een oude Chinese tovenaar. De naam van het project luidde ‘Strijdbaar door de tijd’. De totempalen zijn gezaagd uit hout van populieren uit de Bleiswijkse Zoom. Het is dus helemaal Bleiswijks!

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account