Rotte Kijkers

In het verhaal achter het kunstwerk nemen we maandelijks een kunstwerk dat aan of nabij de Rotte staat onder de loep. Deze maand is het de beurt aan de Rotte kijkers. We vroegen Lieven Poutsma van het Observatorium naar zijn verhaal over de Rotte kijkers.

Hoe is het idee ontstaan?

"Het idee is ontstaan samen met Gérard Steenbergen van 750 jaar dam in de Rotte na een eerder project genaamd Straatkijkers in Rotterdam. De vraag was, hoe kunnen we de route van de Rotte nou accentueren? Hoe kunnen we de plekken nou echt markeren? Langs de Rotte zijn daar niet veel mogelijkheden voor. Die kijker activeert je echt voor wat anders, in plaats van alleen op een bankje zitten leer je nu ook het verhaal achter deze plek. Langs de Rotte wordt veel bewogen, maar er waren nog maar weinig plekken waar je even tot stilstand kan komen en kan genieten. Met de Rotte kijkers proberen we daar verandering in te brengen."

Welke materialen zijn er gebruikt?

"Voor de Rotte Kijkers was een houtsoort nodig die lang goed blijft. Daarom hebben we gekozen voor douglashout. Dit hout is erg duurzaam en dus precies wat we nodig hadden. Het hout zelf komt ook nog dicht bij de Rotte vandaan, namelijk van de Houtlijn in Berkel."

Betekenis van de Rotte Kijker

"De Rotte Kijkers zijn kunstwerken langs de Rotte waar je stil kan staan en genieten van het landschap. Waar je even de tijd kan nemen om te zitten en stil kan staan bij het moment. Eigenlijk zijn alle kunstwerken die bij het Observatorium worden gemaakt plekken waar je vanuit stilstand kan genieten. Al onze objecten proberen een verhaal te vertellen, zo ook de Rotte Kijkers. De objecten vormen een route langs het water, langs de Rotte. Het verhaal van de Rotte bevat natuurlijk veel water en hoe gaan we om met al dat water? Zo is er het verhaal van de oorsprong van de Rotte, het fantastische begin. Bij de Rotte Kijker bij de roeibaan sta je echt ín de Rotte. Aan de ene kant heb je uitzicht over de Rottemeren, aan de andere kant over de Eendragtspolder. Daar sta je dus echt stil, omgeven door het prachtige landschap. De Rotte Kijker bij het Bleiswijkse Verlaat verteld je over de hoogteverschillen van het water. Ze zijn echt gemaakt voor het landschap, waar het nieuwe landschap overgaat in het oude landschap. Waar de snelweg overgaat in de Molenviergang. Dat contrast is wat het landschap nóg mooier maakt."

Poutsma sluit af: "Je merkt ook in het hele proces, het is zo’n mooi gebied en het zijn allemaal verschillende partijen: gemeentes, landschap, bewoners. Allemaal partijen die iets willen zeggen en iets te zeggen hebben over het landschap. Dat maakt het wel mooi. Er zullen ook wel mensen zijn die niet zo blij ermee zijn, al is het maar tijdelijk. Het is dus niet alleen om de stad, ook om de Rotte zelf. Het is echt een belevingsbeeld."

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account