M.S. Rottebocht

In het verhaal achter het kunstwerk nemen we maandelijks een kunstwerk dat aan of nabij de Rotte staat onder de loep. Deze maand is het de beurt aan de M.S. Rottebocht. De M.S. Rottebocht is te vinden aan de Zaagmolenkade in Rotterdam.

Betekenis

De M.S. Rottebocht is een vervolg op een eerder gelijknamig kunstwerk ontworpen door Cor Kraat met als opdrachtgever de gemeente Rotterdam. Het eerdere kunstwerk, een wandreliëf, stond op de kopse kant van Zwaanhals 114 op een pand dat gesloopt moest worden. Daardoor werd de nieuwe M.S. Rottebocht ontworpen. Het beeld suggereert door middel van een dynamisch lijnenspel een schip in beweging op hoge golven. De M.S. staat voor het motorschip. Dit motorschip, landinwaarts varend, staat symbool voor de vroegere verbinding van de Rotte met de Nieuwe Maas. Sinds de aanleg van de metro en het Churchillplein rond 1960 is er geen open verbinding meer met de Nieuwe Maas. Kraat heeft het beeld ontworpen in het kader van de herinrichting van de Zaagmolenkade, die onder andere heeft geleid tot een wandelboulevard langs de Rotte: een hardhouten vlonder op een stalen constructie, die half op de kade ligt en half over het water hangt. In 2019 werd het beeld blauw geverfd, op verzoek van Kraat. 

De kunstenaar

Cor Kraat (geboren 28 september 1946) heeft na het afronden van zijn opleiding Beeldende Kunsten aan de Rotterdamse Academie een hoop bijgedragen aan de Rotterdamse Straatkunst. Kraat is onder andere verantwoordelijk voor het ontwerpen van de Delftse Poort, de Kraatpaal en de glazen entree van stadion de Kuip (het stadion van Feyenoord Rotterdam).

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account