Hortus Conclusus

In het verhaal achter het kunstwerk nemen we maandelijks een kunstwerk dat aan of nabij de Rotte staat onder de loep. Deze maand is het de beurt aan de Hortus Conclusus. De Hortus Conclusus is te vinden tussen de tunnels onder A12 en de spoorlijn.

Betekenis

De fietstunnel is het decor voor een onverwachte sprookjeswereld: een paradijselijke tuin met afbeeldingen van vogels uit het Rottemerengebied. Deze ‘besloten tuin’ verbeeldt de vermenging van natuur en cultuur. In de tuin zelf staan witte beelden van 5 dieren: een hondje, een eenhoorn, een leeuw, de haas en een lam. Dit kunstwerk is geïnspireerd door het verhaal "De Dame en de Eenhoorn". Dat verhaal gaat over een rijke jonkvrouw die vaak in haar tuin (Hortus) te vinden is. De tuin is omringd en dus afgesloten door een laag muurtje. In de tuin speelt ze met de 5 dieren. In het kunstwerk komen dus duidelijk de aspecten van het verhaal terug. Het kunstwerk bevat ook een laag muurtje aan beide kanten. In de muur zitten allerlei silhouettes van dieren die in het Rottemerengebied terug te vinden zijn, zoals het woudaapje, de nachtegaal of wielewalen. 

De kunstenaars

De Hortus Concensus is ontworpen door de kunstenaars Margot Berkman en Eline Janssens Sinds 1997 ontwerpen en realiseren Berkman en Janssens kunst voor de openbare ruimte. Ze laten zich inspireren door niet de minste kunstenaars: Hockney, Picasso, Matisse en Oscar Wilde. Als vaker, vormde ook voor de ‘Hortus Conclusus’ de zesdelige, laatmiddeleeuwse wandtapijtenserie ‘La Dame à la Licorne’ (Musée National du Moyen Age, Cluny Parijs) de inspiratiebron voor het duo.

 

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account