De Spoortunnel

In het verhaal achter het kunstwerk nemen we maandelijks een kunstwerk dat aan of nabij de Rotte staat onder de loep. Deze maand is het de beurt aan de Spoortunnel. De Spoortunnel is te vinden op de middenheuvel in het Hoge Bergse Bos

Betekenis

In het Hoge Bergse Bos staan 3 heuvels. De heuvel waar het kunstwerk staat, de middenheuvel, vormt een verbinding tussen de overige 2 heuvels. Als inspiratie voor het ontwerp keek kunstenaar Marcel Kronenburg dus naar de verbinding die de middenheuvel vormde tussen de 2 andere heuvels. Het is een berglandschap waarbij de middenheuvel de verbinding vormt. Een verbinding die daar in de bergen goed bij past, is een spoortunnel. Aan het onhollandse reliëf in het landschap kun je aflezen dat het om een voormalige stortplaats (van puin) gaat. Dit aspect wilde hij onderwerp van het kunstwerk laten zijn door de spoortunnel omgekeerd en terloops op de middenheuvel te plaatsen alsof het daar functieloos is achtergelaten.

De kunstenaar

Marcel Kronenburg (Utrecht, 1965) studeerde architectonische vormgeving aan de AKI en heeft daarna de Academie voor Bouwkunst in Rotterdam doorlopen. In 2006 werd Kronenburg door het Recreatieschap Rottemeren gevraagd om bovenop een voormalige stortplaats een kunstobject te maken. Dit resulteerde uiteindelijk in de Spoortunnel. Naast de Spoortunnel is Kronenburg ook nog verantwoordelijk voor andere kunstwerken in de openbare ruimte. De stijl van Kronenburg is het relateren van de kunstwerken aan de eigenschappen van de omgeving. Zo was Kronenburg onder andere nog verantwoordelijk voor de Cocktail in Pijnacker-Nootdorp en het Venster in Drenthe.

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account