De Ommoordse Kip

In het verhaal achter het kunstwerk nemen we maandelijks een kunstwerk dat aan of nabij de Rotte staat onder de loep. Deze maand is het de beurt aan de Ommoordse Kip. De Kip staat bij de toegang naar Kinderboerderij De Blijde Wei op de hoek van de President Wilsonweg en het Kikkerpad.

In 1983 werd er een vrije opdracht gegeven voor het maken van drie kunstobjecten. Het was de bedoeling dat deze drie kunstwerken bij verschillende kinderboerderijen in Rotterdam kwamen te staan. Deze kunstobjecten moesten dus ook gelden als speelobjecten. Kunstenares Ingrid Kruit nam deze taak op zich. Zo werd er in Europoort een gans geplaatst, in Lombardijen een konijn en in Ommoord dus een kip. Waar tegenwoordig de Kip wit van kleur is, was dat oorspronkelijk niet zo. De Kip was in het begin namelijk een echte Barnevelder, met een bruine kleur.

Symbool

De Kip is sinds 1983 een symbool voor de wijk Ommoord geworden. Kinderen vinden het geweldig om erop te klimmen en tal van bewoners of andere bezoekers zijn ermee op de foto gegaan. “Als je bijvoorbeeld de weg moet wijzen, zeg je altijd, bij De Kip linksaf”, legt Peter Buisman uit. Sinds 2015 zijn er ook mini-uitvoeringen van de Kip gemaakt, waarvan er al honderden verkocht zijn. Dat de Kip écht staat voor de wijk Ommoord, blijkt wel uit het feit dat sinds februari 2020 de Kip op de eerste Ommoordse vlag ooit is afgebeeld. 

Nieuwe Kip

Het leven van de Kip, die er al 37 jaar staat, is niet zonder slag of stoot verlopen. De Kip is vaak slachtoffer geweest van vandalisme, waardoor de Kip meerdere renovaties heeft moeten ondergaan. Ook is de Kip tal van keren opnieuw geverfd en heeft ze veel verschillende kleuren aangenomen. De Kip heeft zelfs een extra pootje gekregen. 

Toch is de Kip nu aan het einde van haar Latijn. Volgens Peter Buisman, voorzitter van de Stichting De Witte Bollen die de Kip beheert, is het tijd voor een nieuwe uitvoering. Het ontwerp voor de nieuwe Kip is gedaan door Ingrid Kruit, die dus ook de Kip in 1983 heeft ontworpen. De stichting is op dit moment druk bezig met het inzamelen van genoeg geld, zodat de nieuwe Kip in 2021 gerealiseerd kan worden. 

Bronnen: AD, Havenloods, Wikipedia

 

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account