Zeven horecazaken hebben Plasticvrij Terras

Vanaf vandaag stoppen 7 horecazaken langs en nabij de Rotte met het gebruik van wegwerpplastic op hun terras. Deze groep koplopers voorkomt dat verwaaibaar plastic zoals rietjes, honingstaafjes, melkcupjes en koekjesverpakkingen de Rotte en de natuur in waait en uiteindelijk in zee terechtkomt. De horecaondernemers gaan een stap verder dan de Europese wetgeving die vorig jaar in is gegaan, waarbij het gebruik van een aantal wegwerpplastics, zoals plastic rietjes en bestek, bij wet is verboden.

Ondertekening Plasticvrij Terras 4ODEOpening van de eerste plasticvrije terrassen langs de Rotte

Steeds meer horecaondernemers in Nederland sluiten aan bij de Plasticvrij Terras beweging. Wethouder Robert Simons (Haven, Economie, Horeca en Bestuur) van gemeente Rotterdam moedigt deze overstap aan en ondertekende vandaag het eerste plasticvrij terras certificaat langs de Rotte. Zeven horecagelegenheden zijn nu plasticvrij en krijgen het certificaat ‘Plasticvrij Terras’. Daarnaast hebben negen andere horecagelegenheden belangrijke stappen gezet: zij krijgen daarmee de stempel ‘op weg naar plasticvrij’. De betrokken horecagelegenheden staan in Rotterdam, Lansingerland en Zuidplas, aan de Rotte of in Recreatiegebied Rottemeren. Ter ere van hun overstap krijgen de plasticvrije horecagelegenheden een poster overhandigd die ze naast hun deur kunnen hangen. Zo zijn de horecagelegenheden als Plasticvrij Terras te herkennen.

Samenwerking

PlasticVrij Terras is een initiatief van We Are Nature, strandpaviljoen The Shore en Stichting De Noordzee. De gemeente Rotterdam maakte het mogelijk dat het project ook naar Landschapspark de Rotte kwam. Het project is succesvol gerealiseerd in samenwerking met Ondernemersvereniging de Rottemeren en de aangesloten ondernemers. 

Oproep om aan te sluiten

De horeca rondom de Rotte laat met hun overstap naar een Plasticvrij Terras zien dat het mogelijk is van het verwaaibare wegwerpplastic af te komen. Andere horecaondernemers worden opgeroepen om zich aan te sluiten bij de PlasticVrijTerras-beweging. Horecazaken kunnen meedoen door zich aan te melden bij www.plasticvrijterras.com, hun terras wegwerpplasticvrij te maken, een zelfverklaring te downloaden en deze met een handtekening op te hangen in hun zaak.

Strijd tegen de plasticsoep

De noodzaak voor het initiatief is groot: een flink deel (bijna 30%) van al het plastic aangetroffen op de Nederlandse Noordzeekust is afkomstig van wegwerpplastics. Denk hierbij aan rietjes, flesjes, plastic bekers en verpakkingen. Wegwerpplastic is lichtgewicht en kan gemakkelijk wegwaaien en wordt aangezien voor voedsel door zeedieren. Plastic dat in de Rotte terecht komt belandt uiteindelijk in zee!

De horecagelegenheden

Horeca met een Plasticvrij Terras

Restaurant Destino, Restaurant GaleriAAA, Restaurant Meerenbos, Eetcafe de Roerdomp, Restaurant Nova, Jachthaven Rottemeren (Café Dock of the Bay), Bootverhuur Geen boot Wel Varen.

Horeca die onderweg is naar een Plasticvrij Terras

Restaurant de Berghut, Familierestaurant Bergsche Plas, Restaurant de Pannenkoekhut, Polderhuis B&B, Lake House Rotterdam, Digters Rotterdam, Eetcafé Trefpunt, Vidaa Lago, Wijnbar Mendoza.

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account