Gemeente Rotterdam in actie voor schone wateren

Naar schatting komt er zo'n 8 tot 12 miljard kilo zwerfval in de Nederlandse (en ook de Rotterdamse) wateren terecht. Er ligt zelfs meer afval in water en aan oevers dan in de oceanen. Dit is een groot probleem. Rotterdam maakte een Strategie Marien Zwerfafval. Deze strategie omvat een brede aanpak om de Rotterdamse wateren schoon te krijgen en schoon te houden.

Rivieren bron van afval

Rivieren zijn een belangrijke bron van afval in zee. Dat afval is schadelijk voor mens, dier en milieu. Bovendien ziet het er rommelig uit. Via rivieren komt een groot deel van het zwerfafval terecht in zeeën en oceanen. Dan is het onderdeel van de wereldwijde vervuiling.

Microplastics slecht voor milieu en gezondheid

Plastic afval zorgt voor microplastics in het water. Grotere stukken breken onder invloed van zonlicht, zuurstof en wrijving af in kleinere stukjes. Deze kleine stukjes plastic worden door vissen en andere dieren vaak gezien als voedsel. Wanneer wij deze dieren eten komt ook het plastic in ons lichaam.

Ambitie: afvalvrije wateren in en rondom Rotterdam

De ambitie van de gemeente is dat Rotterdamse wateren in 2050 afvalvrij zijn. Dat is goed voor dier, mens en milieu. Zo behouden én vergroten ze de biodiversiteit in de stad. En het zorgt voor een gezonde en veilige leefomgeving waar het fijn is om te wonen en recreëren.

Strategie: verwijderen en voorkomen van afval in het water

Samen met inwoners, bedrijven en andere organisaties doet gemeente Rotterdam er alles aan om te voorkomen dat er (plastic) afval in het water komt. En plastic dat toch in het water terechtkomt, halen ze er zo snel mogelijk uit. Zo voorkomen ze dat het naar zee toe spoelt en afbreekt in kleine stukjes. Verwijderen van afval is slechts een onderdeel van de oplossing van het probleem. Voorkomen is beter dan genezen. Verbindingen leggen met acties op het land is daarom noodzakelijk. Daarnaast willen ze het afval dat uit het water komt, zoveel mogelijk verwerken tot nieuwe grondstof. Dat gaat het beste als plastic nog niet te lang in het water heeft gelegen. 

De Rotte

De rivier de Rotte is één van de rivieren in Rotterdam. Vanuit de strategie Marien Afval wordt gewerkt aan het programma 'De Rotte plasticvrije rivier in 2025'. Samen met onder andere belanghebbenden, ondernemers en verenigingen wil de gemeente in 2022 van start om te werken aan een Plasticvrije Rotte. Daarbij gaat het om het hele stroomgebied van de rivier, dus ook het gedeelte buiten de gemeentegrenzen van Rotterdam.

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account