Oehoe duikt op in het Lage Bergse Bos

Boswachter Jonathan Leeuwis blogt over wat hem bezig houdt. Deze blog gaat over een wel hele bijzondere verschijning in het Lage Bergse Bos.

De Rottemeren is een walhalla voor veel vogels. De diversiteit aan water, riet, grasland en bos maakt dat er vele bijzondere vogels voorkomen die je elders in het land maar weinig ziet. Maar dat ik in mijn werk als boswachter van dit gebied ooit een oog in oog zou staan met een heuse OEHOE, dat had ik nooit durven dromen!

Oehoe door boswachter Jonathan

Over de Oehoe

Woensdagmiddag rond half 1 voerde Maarten Hoek op waarneming.nl een foto in van een prachtige imposante oehoe in het Lage Bergse Bos. Deze waarneming ging als een lopend vuurtje onder de vogelaars en het duurde niet lang voordat de eerste vogelaars ter plaatse waren. Al snel hadden ze de enorme uil gevonden en kon de drukte beginnen. Wat een ongelofelijk gave vogel! Het maakt indruk op je als deze imposante vogel je diep aankijkt met zijn grote indringende oranje ogen! Met een spanwijdte tot 1,8 meter is de oehoe de grootste uil van Europa. Boven op de kop steken twee 8 centimeter hoge oorpluimen statig omhoog. Op de borst vind je een prachtig verfijnde bruine tekeningen en onderaan de poten zitten klauwen die zo groot zijn als je pink! Alles aan deze vogel is indrukwekkend en laat je gewoon even stil worden als je door de verrekijker kijkt.

Wild of ontsnapt?

Het is zeer bijzonder dat de oehoe ineens opduikt in het Lage Bergse Bos. Het is namelijk nog nooit eerder gebeurd dat deze landelijk zeldzame soort in de Rottemeren is opgedoken. Gelukkig gaat het erg goed met de oehoe in Nederland. De laatste jaren maakt deze uil, die voorheen alleen in Limburg en Overijssel Broedde, een gigantische opmars. Op steeds meer plekken in het land duikt deze spectaculaire soort op. In totaal broeden er al 42 paartjes in ons land! Uniek, want de soort broedt hier pas sinds 1997. De kans is groot dat de oehoe in het Lage Bergse Bos een wilde vogel is, die op zoek is naar een nieuw territorium. Dat is met de opmars van de soort zeker niet ondenkbaar. De oehoe is ook een geliefde vogel bij kwekers en in bijvoorbeeld dierentuinen. Het zou dus ook kunnen dat iemand per ongeluk het kooitje open heeft laten staan en de oehoe het luchtruim heeft gekozen. Bij de vogel in het Lage Bergse Bos zijn geen pootringen of leertjes van kwekers om de poten gezien, wat de kans op een wilde vogel wat aannemelijker maakt.

Wild of ontsnapt, de oehoe trok veel bekijks. Vogelaars uit de hele regio snelde naar het Lage Bergse Bos om te genieten van deze prachtige vogel. Ook voorbijgangers, die even nieuwsgierig kwamen kijken wat deze menigte met grote camera’s en kijkers eigenlijk zag, waren net zo blij en opgetogen als de vogelaars zelf. Want wees eerlijk, vogelaar of niet, oog in oog met zo’n imposant, tot de verbeelding sprekend dier maakt toch op iedereen indruk?!

Jagen

De oehoe heeft de hele dag gerust op hetzelfde punt. Aan het einde van de middag, tegen de schemering, kwam de vogel in beweging om zich klaar te maken voor de jacht. Met zijn enorme klauwen en puntige snavel is het een geduchte jager. Ratten, konijnen, hazen, watervogels, kraaien en zelfs vossen en andere roofvogels en uilensoorten staan op het menu van deze kolossale jongens! Het is dan ook niet gek dat toen de vogel in beweging kwam, er een hele horde van wel 30 zwarte kraaien achter de uil aan gingen. Ondanks het immense kabaal dat de kraaien maakten, liet de uil zich niet gek maken en landde gewoon weer rustig in een boom. Een filmpje hiervan vind je op het Instagram kanaal van boswachter Jonathan Leeuwis.

Zit de Oehoe er nog?

De kans is groot dat de uil in de nacht van 18 op 19 januari is weggevlogen. Ondanks dat er op de 19e nog door verschillende mensen is gezocht, was de uil net zo spontaan als hij verscheen, ook weer verdwenen.

Deze oehoe laat weer zien waarom ik zo van mijn werk en van de natuur houd. Het is in de natuur altijd een verrassing wat je tegen komt. De ene keer zie je alleen maar wat wilde eenden of houtduiven, de andere keer kom je thuis met, ik noem maar wat, een oehoe.

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account