De Rottenimf & De Maasgod

Remus en Romulus zijn wereldwijd bekend als de mythologische stichters van Rome. Maar wie zijn de mythologische ouders van Rotterdam? Schrijfster Amanda Wams dook in het verleden van de Maasstad en ontdekte de Rottenimf en de Maasgod. Ze reconstrueerde deze mythe van Rotterdam en maakte er een boekje over.

Rotte Nimf & Maasgod 

Op vrijdag 23 juli presenteert Amanda i.s.m. ‘750 jaar Dam in de Rotte’ de publicatie ‘De Rottenimf & de Maasgod, op zoek naar de stadsmythologie van Rotterdam’. ‘Als ik vertel dat we onze eigen lokale goden hebben, kijkt iedereen mij verbaasd aan, vrijwel niemand is op de hoogte van het bestaan.’, vertelt Wams. ‘Ik verdiep mij al meer dan 20 jaar in rituelen, magie en mythologie, maar toen ik op deze twee figuren stuitte in het Stadsarchief Rotterdam wist ik dat ik iets heel bijzonders in handen had.”

Onbekende Stadsmythologie

Volgens Amanda Wams is het helemaal niet vreemd dat weinig mensen de nimf en de god kennen. “Vroeger stonden ze wel afgebeeld op de Delftsche Poort, een stadspoort, werden ze bezongen in de jubelpoëzie van Dirk Smits of afgebeeld op een erehaag speciaal ontworpen voor de komst van Napoleon. Maar dat is allemaal wel heel lang geleden’.

750 jaar dam in de Rotte

In 2020 was het 750 geleden dat er een dam in de Rotte werd gelegd, dat vormde een mooie gelegenheid om het verhaal van de Rottenimf en Maasgod te reconstrueren, opnieuw te vertellen en terug te brengen in het geheugen van Rotterdammers. ‘Rotterdam staat bekend als een stad van hard werken, heipalen en havens, maar ik wil hiermee ook laten zien dat de stad een zachtere en mysterieuze kant heeft, die kant zien we niet vaak, aldus de auteur.

 

De publicatie wordt op vrijdag 23 juli om 19.30 met volle maan gepresenteerd in de Rotterdamse Salon en is verkrijgbaar via urbanwitchesrotterdam.nl

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account