750 jaar dam in de Rotte

In 2020 is het 750 jaar geleden dat de dam in de Rotte is gelegd. Een historisch moment waar de stad Rotterdam door is ontstaan. Dat vieren wij met diverse activiteiten op en langs de rivier de Rotte. De Rotte kronkelt vanuit de groene achtertuin van Rotterdam naar het bruisende centrum van deze wereldstad. De rivier biedt met haar levendige kades en groene natuuroevers een bron van plezier en ontspanning.

Beleef 750 jaar dam in de Rotte en ontdek wat er te doen is op, aan en nabij te Rotte via www.ookditisderotte.nl/750-jaar-dam.

De dam in de Rotte

Na de overstromingen van de 12 eeuw werden aan beide kanten van de Rotte polders aangelegd, de polder Cool en de polder Voor-Rubroek. Dankzij de aanleg van dijken hadden die polders minder last van overstromingen door de Merwede (tegenwoordig Nieuwe Maas). Toch kon de rivier bij ongunstige weersomstandigheden nog steeds diep het land binnendringen via de monding van de Rotte. In opdracht van Floris V, graaf van Holland (1256-1296), werden de dijken van Cool en Voor-Rubroek met elkaar verbonden door een vierhonderd meter lange dam in de Rotte: de huidige Hoogstraat. Het achterland overstroomde niet meer! Omdat de Rotte nog steeds een afwateringsriviertje was, werden in de dam uitwateringssluizen aangebracht. Op de dijk begon zich vervolgens een stad te vormen: Rotterdam. Voor de dam lag het Steiger, de eerste Rotterdamse haven; het begin van de bruisende stad Rotterdam zoals wij die vandaag de dag kennen. De groeiende stad maakte van het water een economie met de dam in de Rotte als opstapje naar een gouden toekomst.

Kalender

2020, 750 jaar dam in de Rotte vieren we met diverse activiteiten en evenementen. Zo komen er vijf Rotte Kijkers langs de Rotte te staan met eigen programmering gedurende het jaar. Verder staat vanaf eind maart de Pop-Up Expo Voet aan de Grond van Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam in het Timmerhuis in Rotterdam met wekelijkse rondleidingen door Middeleeuws Rotterdam. In mei kun je deelnemen aan de Outdoor Valley Obstacle Run of de voorstelling Signaal bij de Rotte van Operadagen Rotterdam bezoeken. In juli vindt het evenement Dammen op de Dam plaats en is de Rotteconferentie over het ‘Landschapspark de Rotte’. In augustus beleef je plezier op de Rotte met het Waterfestival en de Drakenbootrace aan de Rotte. Vanaf september kun je de tentoonstelling  750 jaar Rotte I dam in Museum Rotterdam bewonderen of de speciale tentoonstelling Het Rotte Land  in het Chabot Museum. In november kun je de halve marathon langs de Rotte lopen met de Rotte-DAM-Loop. En dit is niet alles. Kijk op www.ookditisderotte.nl/750-jaar-dam voor alle activiteiten en evenementen.

Programma Rivieroevers Rotterdam

Het thema-jaar 2020, 750 jaar Dam in de Rotte is mede geïnitieerd door de gemeente Rotterdam, het Comité Rotte-Dam, Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam, Stichting Plezierrivier de Rotte en Ook dit is de Rotte. Het programma is samengesteld op basis van plannen, wensen en ideeën van zowel initiatiefnemers uit de stad, als ondernemenden uit het recreatiegebied Rottemeren. Het thema-jaar maakt deel uit van Programma Rivieroevers van Gemeente Rotterdam. Het doel van dit programma is meer Rotterdammers die recreëren aan de rivieren de Rotte en de Nieuwe Maas. Voor de Rotte betekent dit meer groen, meer routes, meer bestemmingen, meer plekken om te verblijven, meer natuur en meer activiteiten.

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account