Rondje Rotte Kijkers

Rondje Rotte Kijkers

Langs de Rotte staan vier bijzondere Rotte Kijkers. Het zijn rustpunten of ontmoetingsplekken tijdens het fietsen, je kunt ze gebruiken als picknickplek, maar ook als punt waar iets valt te lezen over het gebied. Ze zijn kunstwerk en uitkijkpunt in één! Alle Rotte Kijkers zijn speciaal ontworpen voor de plek waar ze staan.

LOCATIES

De locaties waar de Rotte Kijkers staan zijn: Bleiswijkse Verlaat, Willem Alexander Roeibaan, A12 - Molenviergang Zevenhuizen, Rottemeren -Vidaa Lago.

Bij het Bleijswijkse Verlaat staat een Rotte Kijker die geïnspireerd is op de nabijgelegen monumentale sluis. Je loopt als het ware het Verlaat omhoog, en maakt hiermee dezelfde beweging als het water. Ben je boven, dan focust je blik zich op de molens in de verte. Beneden kun je even zitten, en kijken naar de kassen. In het midden van de Rotte Kijker aan de Willem-Alexander Roeibaan staan, is als het in het midden staan van de Rotte. Je ziet er de natuur en je ziet hoe de mens de natuur hier beheerst en gebruikt voor recreatie. Deze Rotte Kijker is niet te vermijden: hij ligt midden op het voetpad!  Vlakbij de A12 staat de Rotte Kijker die verwijst naar de Oorsprong verderop met zijn afgestompte molens. Vanaf hier zie je duidelijk de contrasten die deze rivier rijk is. Met de molenviergang, distributiecentra, spoorlijn en snelweg naast elkaar gelegen. Bij de Rottemeren staat de laatste Rotte Kijker. Deze staat direct aan de oever. Hier daal je af richting het water en kun je de Rotte aanraken. Met je voeten in het water kijk je over het oppervlak richting de andere kant. Hier gaat de kijker een verbinding aan met de Rotte Kijker bij de Eendragtspolder aan de overkant en ontstaat er een bijzonder interactie tussen twee oevers.

Rotte Kijker A12

Rotte Kijker A12

Rotte Kijker Bleiswijkse Verlaat

Rotte Kijker Bleiswijkse Verlaat

Rotte Kijker Eendragtspolder

Rotte Kijker Eendragtspolder

Rotte Kijker Rottemeren Bleiswijk

Rotte Kijker Rottemeren Bleiswijk

SAMENWERKING

De Rotte Kijkers zijn ontworpen door Kunstenaarsgroep Observatorium en Ontwerpstudio Gridt. Eerder werkten zij al samen met het project ‘De Straatkijkers' in het centrum van Rotterdam. Nu bundelen ze weer hun krachten om de Rotte in de kijker te zetten. 

Kunstenaarsgroep Observatorium

Kunstenaarsgroep Observatorium is een studio voor kunst in de openbare ruimte en place-making in Rotterdam. Hun kunstwerken creëren nieuwe betekenis voor plekken in verandering, zijn idealiter een gastvrij oord dat de verbeelding stimuleert en bieden een reflectie op de omgeving: ze scherpen de blik op de wereld om ons heen!

Ontwerpstudio Gridt

Gridt is een ontwerpstudio en streeft naar het samengaan van beeldende kunst en architectuur. In een juiste vorm en balans vloeien zij in elkaar over tot een sterk geheel. De relatie van de mens en zijn omgeving staat hierin vaak centraal. Het maken van plekken met betekenis en identiteit. Op de schaal van de stad of het individu, tijdelijk dan wel permanent, ligt de focus op het verwonderd raken in ruimtelijke beleving.  

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR...

De Rotte Kijkers zijn mogelijk gemaakt door de gemeente Lansingerland, de gemeente Zuidplas, het Hoogheemraadschap en het programma 750 jaar dam in de Rotte van de gemeente Rotterdam.

750 JAAR DAM

De Rotte Kijkers zijn onderdeel van de viering van 750 jaar dam in de Rotte dat in 2020 plaatsvond. 

De route

De route is zowel te voet als per fiets af te leggen. De afstand van een rondje Rotte Kijkers is ongeveer 10/11 km. 

Terug naar overzicht
Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account