Pop-Up Expo 'Voet aan de Grond'

Pop-Up Expo 'Voet aan de Grond'

Tentoonstelling Voet aan de Grond

Deze tentoonstelling is afgelopen. We onderzoeken of de tentoonstelling in 2021 een nieuwe plek kan krijgen in Rotterdam, Lansingerland of Zuidplas. 

Voet aan de Grond is een speelse ‘pop-up’ tentoonstelling die aandacht vraagt voor het allereerste begin van Rotterdam, de aanleg van de dam in de Rotte, zo’n 750 jaar geleden. In de hal van het Timmerhuis zie je een – op het computerspel Minecraft geïnspireerde -gestileerde vertaling van een archetypische boerderij uit de 13e eeuw. Compleet met vuurplaats en boerderijdieren zoals een koe en een schaap die ook – net zoals in Minecraft – zijn uitgevoerd in blokken en blokjes. De vloer van de ‘boerderij’ – het ‘vondstentapijt’ is bezaaid met afbeeldingen van archeologische vondsten uit de bodem van Rotterdam waarvan de oudste dateert van rond het begin van de jaartelling. Ook ontbreekt de rivier ‘Rotte’ niet waar het allemaal om te doen is. De boerderij wordt omringt door een ‘riviertapijt’ waarop alle vissen afgebeeld zijn die door de rivier zwommen en op het menu van de ‘Rotte-Dammers’ stonden – en staan. Filmpjes vertellen het verhaal van de Dam in de Rotte.

In filmpjes leggen we  het begrip archeologie uit en de rol van Archeologie Rotterdam. Het oudste filmpje stamt uit 1941. Ook kun je de première van de film ‘Sluizen en dam in de Rotte’ bewonderen.  Deze animatiefilm neemt de kijker mee in het ontstaan en functioneren van de dam en haar sluizen .

Voor de vluchtige bezoeker is de tentoonstelling een aangename en instructieve pauzeplek tijdens de dagelijkse beslommeringen. Voor de aandachtige bezoeker is er een minitentoonstelling rond de 44 in het ‘vondstentapijt’ verwerkte vondsten. Vanaf de trappen op comfortabele kussens kan men het filmprogramma in de ‘archeoscoop’ bekijken.  Voor bezoekende scholen is het een vrolijk mengsel van vormen en kleuren met volop inhoudelijke aanknopingspunten om met de scholieren in gesprek te gaan over de geschiedenis van Rotterdam en archeologie in het algemeen.

De tentoonstelling is gratis toegankelijk van 5 september tot 1 januari, alle dagen van 10 tot 17 uur, behalve op zondag.

750 jaar dam

De Pop-Up Expo 'Voet aan de Grond' is onderdeel van het programma aan activiteiten en evenementen van 750 jaar dam in de Rotte

Adres

Pop-Up Expo 'Voet aan de Grond'
Halvemaanpassage 1
3011 AH
Rotterdam

Locatie

Terug naar overzicht
Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account