Nieuw boek 'Tussen dam en schip'

Ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘750 jaar Rotte | dam’ is het boekje 'Tussen dam en schip, het oudste scheepje van Rotterdam' verschenen. 

In 1991 deden de archeologen van Archeologie Rotterdam (BOOR) spectaculair onderzoek in de bouwput van de Willemsspoortunnel ter hoogte van de kruising Binnenrotte-Hoogstraat. Tijdens de opgraving konden niet alleen de eerste huizen van Rotterdam worden onderzocht, maar ook de dam in de Rotte waaraan de stad is ontstaan en haar naam dankt. Onder de dam, die voorzien was van uitwateringssluizen, werd op grote diepte een compleet bootje gevonden.

Het boek vertelt het verhaal van dit punterachtig vaartuig. Het bootje is in 2020 gerestaureerd en geldt als een icoon voor de stad Rotterdam. Het lag immers letterlijk aan de basis van Rotterdam en speelde een belangrijke rol bij de datering van de dam. Dankzij de punter weten we dat de damaanleg rond 1270 plaatsvond, zo’n 750 jaar geleden.

Tussen dam en schip is geschreven door Linda Dielemans (www.lindadielemans.com) en is deel vier in de serie ‘Ontdek! Archeologie in Rotterdam'. Tussen dam en schip is verkrijgbaar bij Museum Rotterdam en diverse Rotterdamse boekhandels.

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account